galéria megtekintése

Putyin keményen beszólt, Orbán védte – sajtótájékoztató percről percre

9 komment

NOL

Majdnem háromórás késéssel, de az orosz elnök és a magyar kormányfő végül kiállt a sajtótájékoztatóra az újságírók elé. Veszíteni mindig rossz, különösen ha bányászok és traktorosok győznek – szúrt oda egyet a kijevi kormánynak Vlagyimir Putyin, akit a vendéglátója zárszóként kéretlenül, de látványosan megvédett az orosz energiafüggőség kritikusaitól.

Vlagyimir Putyin kedden jött Magyarországra, ahol koszorúzott a Hősök terén és a Fiumei úti sírkertben, majd a Parlamentbe ment tárgyalni Orbán Viktorral. Az orosz elnök egy órát késett, a kétórásra nyúló megbeszélés után pedig még egy díszvacsorára is leült Orbánnal a sajtótájékoztató előtt. Az újságírók már hullafáradtak. Putyin eddigi budapesti programjáról készített közvetítésünket itt olvashatják.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

20:35 A sajtótájékoztató Putyin és Orbán kézfogásával véget ér.  Putyin ezután a Sándor-palotába megy találkozni Áder János magyar köztársasági elnökkel, akit fél hét óta várat.

 

20:33 Senki nem kérte, de zárszóként Orbán látványosan megvédi Oroszországot az ügyben. „Ne áruljunk zsákbamacskát. Léteznek tervek, amelyek szerint Oroszország nélkül van energiabiztonság. (...) Aki azt gondolja, Európa versenyképes lehet Oroszország nélkül, az illúziókat kerget. Ezeknek a koncepcióknak nincs alapjuk." Magyarország felelőssége kettős – teszi hozzá –, mert Szerbia a gázt Magyarország felől kapja. Ő maga tárgyalt a szerbekkel, a görögökkel és a macedónokkal is. „Kaptam az orosz elnök úrtól biztatást erre" – fejezi be.

Veres Viktor / Népszabadság

20:30 Nem akarunk senkire haragudni, a gázt akarjuk eljuttatni Európába. Logisztikai kérdés, hogy milyen úton – állítja az orosz elnök.

20:28 Az utolsó kérdés a Déli Áramlatról szól. Putyin azt mondja, az oroszok nem lemondtak a gázvezetékről, hanem nem hagyták nekik, hogy megvalósítsák. Az Európai Bizottság intésére gondol. A brüsszeli szabályozás szerint egy gázvezetéknek nem lehet ugyanaz a tulajdonosa és az üzemeltetője, a Déli Áramlat esetében viszont mind a kettő a Gazprom lett volna.

20:27 A Bloomberg Orbánt a gázszerződés még nem említett részleteiről is kérdezte. A miniszterelnök pedig elmondta, volt ilyen, mégpedig hogy bármi is követi a Déli Áramlatot, abban Magyarország keresni fogja a helyét. Az orosz állami energiaóriás, a Gazprom a jelenleg Ukrajnán áthaladó földgázt teljes egészében Törökország felé térítené el.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

20:24 Veszíteni mindig rossz, különösen ha bányászok és traktorosok győznek – szúr oda egyet a kijevi kormánynak az önkéntesekből álló szeparatista haderőre utalva. Brüsszelből kiszivárogtatott információk szerint egyébként Oroszország tíz napon át akadályozta az Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök közvetítésével zajló béketárgyalásokat csak azért, hogy a szeparatistáknak legyen idejük Debalceve elfoglalására.

20:22 Minden konfliktusos zónába szállítanak fegyvert – kezdi Putyin, hozzátéve, hogy az oroszok tudomása szerint az amerikaiak ezt már meg is tették.

20:20 A Bloomberg azt firtatja, tudta-e Putyin, hogy a minszki megállapodás nem fog valóban hatályba lépni, hogy optimista-e, és kérdez az esetleges amerikai fegyverszállításokról is. 

20:15 A Rossziszkaja Gazeta kérdez az ukrán tűzszünetről, amely gyakorlatilag nincs. Az orosz elnök kiemeli, az a fontos, hogy a kijevi kormány beleegyezett a decentralizációba. A debalcevei vérengzés persze nem segít – teszi hozzá. A Donyeck megyei Debalcevében maroknyi ukrán katona tartja magát szeparatisták gyűrűjében, akiket Putyin most megadásra szólít fel. A Guardian szerint kedd estére szeparatisták elfoglalták a közlekedési és áruszállítási központként stratégiai jelentőséget viselő várost.

20:14 Az állami televízió kérdezhet először a gázszerződésről. Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gáz árát – válaszol Putyin.

20:13 Csak néhány kérdés lesz.

20:12 Az orosz elnök szerint konstruktív találkozó volt.

20:11 Putyin Moszkvába hívja Orbánt május 9-re a világháború végére emlékező Győzelem napi felvonulásra.

20:08 Oroszország segíteni fogja a Molt is a nyugat-szibériai kitermelésben.

20:05 Paksról beszél, a tízmilliárd eurós hitelről és arról, hogy a blokk megépítése „nagyon kedvező" üzlet, hiszen az új blokkra fordítandó 12 milliárd euróból Magyarország tízmilliárdot kedvezményes hitelként kap, nem is beszélve a tízezer munkahelyről, amelyet megteremt, és hogy az energia olcsóbb lesz.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

20:04 Putyin az expozéjában először megköszöni a meghívást, hogy a második világháború végének a 70. évfordulóján lehet itt.

20:01 A szankciók és az ellenszankciók is sokat ártottak. A béke nem a konfliktus hiánya – zár Orbán.

20:00 A jó viszony Európa érdeke. Magyarország ésszerű rendezés mellett fog állni. Oroszország kirekesztése nem ésszerű dolog, a térség biztonságát nem lehet Oroszország nélkül elképzelni.

19:59 Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell – tér rá az ukrán válságra a magyar miniszterelnök.

19:58 Lesz gázunk. Lehetőség van arra, hogy az eddigi, 1996-os szerződésben foglalt, de fel nem használt gázt megkapjuk – mondja Orbán. Bár elvileg a fel nem használt gázért is fizetni kellene, az erről született megállapodás szerint a fel nem használt mennyiséget a következő években Magyarország felhasználhatja, és majd akkor fizet érte, amikor igénybe veszi. Ezt korábban már megírtuk.

19:57 Nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét – mondja. Putyin arcán átfut egy halvány mosoly.

19:56 Orbán kezdi a sajtótájékoztatót. Megtiszteltetésnek nevezi Putyin látogatását – amelyet állítólag inkább az orosz elnök akart –, szerinte komoly és sikeres tanácskozás.

19:52 A sajtótájékoztató előtt a két fél öt megállapodást ír alá. A megállapodások közül az egyik egészségügyi, van egy régiófejlesztési, egy a kulturális együttműködési, egy a kazanyi konzulátus megnyitásáról és egy képzési és oktatási memorandum az orosz állami nukleáris óriás, a Roszatom és az EMMI között.

19:51 Az est fénypontja eddig Natalija Tretyak orosz kulturális miniszterhelyettes.

19:50 Megérkeznek.

19:49 Megjött Kovács Zoltán kormányszóvivő, mindjárt kezdődik.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

19:47 Vége a díszvacsorának, a vendégek szállingóznak ki a Vadász teremből – jelenti helyszíni tudósítónk, Csuhaj Ildikó.

19:44 Majdnem itt vannak – mondják.

19:42 A Russia Today televízió YouTube-közvetítésén a shoutboxban folyik a bornírt poénkodás. Éppen eljátsszák A szürke ötven árnyalatát – dobja be valaki.

19:40 A sajtótájékoztató az ismert két és fél órás késéshez képest is csúszik. A legutolsó hivatalos bejelentés szerint fél nyolckor kellett volna kezdődnie, de Orbán és Putyin még sehol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.