Vonatkatasztrófa: Az állomásfőnök hibázott

A felelősség azonban nem csak az övé, régóta tudták, hogy a rendszer balesetveszélyes és elavult. A szakasz kétvágányossá tételére már kiírták a pályázatot.

Kedden ütközött össze két szerelvény a dél-olaszországi Corato-Andria vonalon, a két vonat egyetlen sínpáron, egymással szemben haladt. A balesetnek huszonhárom halálos áldozata és ötvenkét sérültje van. A vonaton főleg egyetemisták, mezőgazdasági munkások és irodisták utaztak. 

Az egyik, négy kocsiból álló szerelvénynek szabályszerűen az állomáson kellett volna megvárnia, amíg a másik vonat áthalad a szakaszon. A vonat azonban valószínűleg késésben volt, ezért nemcsak felhajtott a szakaszra, de gyorsabban is haladt a megengedettnél - írja a Local

Az olasz vasútnak ezen a részén a mozdonyvezetők közvetlenül kommunikálnak az állomásfőnökkel telefonon. Az andriai állomásfőnök, Vito Piccarreta bevallotta, hogy ő adott szabadjelzést a vonatnak, hogy hamarabb fusson ki az állomásáról. – Volt némi kavarodás, a vonatok késtek – mesélte a férfi a La Stampa olasz lapnak. – Én adtam zöld jelzést, de nem én vagyok az egyedüli felelős – mentegetőzött Piccarreta, aki már 24 éve dolgozik a vasútnál a Bari régióban.

Alessandro Garofalo / Reuters

Felesége szerint az eset a vasutast is megviselte: – Mi is áldozatok vagyunk. Együtt szenvedünk azokkal a családokkal, akik elvesztették a szeretteiket. Nem vállalhatunk teljes felelősséget a történtekért.

Az egyik legveszélyesebb rendszernek nevezte az egyetlen sínpáron az állomásfőnök és a masiniszta irányításával közlekedő vonatok rendszerét szerdán a parlamentben Graziano Delrio.

A nyomozók szerint az egyik vonat a megengedett sebességnél gyorsabban közlekedett, de nem zárták ki, hogy emberi mulasztás történt. A hatóságok már megtalálták az egyik vonat feketedobozát is, ami reményeik szerint a még fennálló kérdésekre is választ ad majd.

A vonalat még 1965-ben építették és a rendszer modernizáslása már nagyon aktuális lett volna. A második sínpár megépítéséről szóló tendert épp a hónap végén tervezték kiírni.

Közben folyik az áldozatok azonosítása is. A legfiatalabb halálos áldozat a 15 éves Antonio Summo és a 19 éves Francesco Tedone, mindketten diákok voltak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.