Ausztria szigorítana menekültpolitikáján

Ausztria külügyminisztere szigorúbb osztrák menekültpolitikát helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem történik egységes uniós lépés a menekültek elosztásában.

Sebastian Kurz szerint ha az egyes államok, mint Görögország, továbbküldik és átengedik a migránsokat, annak logikus következménye lesz a határellenőrzés.

A miniszter az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda késő esti műsorában arról is beszélt, hogy Görögországnak segítségre van szüksége a kérdés megoldásában, azonban fel kell vennie a harcot az embercsempészekkel, ellenkező esetben csak tolódik a probléma és kiéleződik a helyzet. Amennyiben nem születik közös európai megoldás, úgy egyre több ország fogja a kérdést önállóan kezelni, akárcsak Magyarország a határ menti kerítés építésével.

Közös európai intézkedések és a Görögországgal való szoros együttműködés esetén mindezek a lépések megspórolhatók lennének.

Elképzelhetőnek tartja azoknak a migránsoknak a gyorsított eljárását, akik biztonságos országból érkeznek Ausztriába. Felvetődött a menekülteknek adott szociális juttatások megkurtítását is, hiszen Ausztria még mindig nagyon vonzó ország a migránsok számára.

Nem zárta ki a hadsereg határ menti feladatokra vonatkozó bevetését az osztrák védelmi miniszter, aki szerint amennyiben a belügyminiszter úgy látja, hogy a rendőrség már nem bírja a feladatokat, úgy segítséget kérhet a védelmi tárcától. Gerald Klug az osztrák közszolgálati tévének még kedden adott interjújában kiemelte: várhatóan akkor sem fog kevesebb menekült az országba érkezni, ha katonákat állítanak a határhoz.

A minisztertanács keddi ülése előtt Gerald Klug védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg azonnali hatállyal további ötszáz emberrel vesz részt az ezt célzó erőfeszítésekben. A katonák az emberek szállításában és a táborok építésében segédkeznek majd, így tehermentesítve a rendőrséget, a belügyminisztériumot és a segélyszervezetek munkáját, továbbá a laktanyák konyhái részt vesznek a menekültek étkeztetésében.

Magyarországon szerdán jelentették be hat határvadász egység megalakítását. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.