Nem lesz tűzparancs a menekültek ellen

Hat határvadászegységben összesen 2016 rendőrt, köztük 876 rendőr-szakközépiskolai tanulmányait még be nem fejezett próbaidős fiatalt küld a szerb határ védelmének megerősítésére az ORFK – jelentette be szerdán Papp Károly országos rendőrfőkapitány, aki szerint az intézkedés miatt nem romlik majd az ország közbiztonsága.

Ebben az évben kedd éjfélig az ORFK adatai szerint 67 ország 141 489 polgára érkezett illegális migránsként Magyarországra.Többségük szírnek, afgánnak, illetve koszovói albánnak vallotta magát, de kisebb számban tanzániaiak, jemeniek, burundiak, kínaiak, sőt, kubaiak is kértek menedékjogot. Többségüket bűnszervezetek szállítják Törökországból a Balkánon keresztül Magyarországra, majd tőlünk tovább jellemzően Ausztriába, Németországba. A magyar rendőrség az idén 776 embercsempész ellen indított eljárást.

A körmendi rendészeti szakközépiskola hallgatói
A körmendi rendészeti szakközépiskola hallgatói
Krizsán Csaba / MTI

Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette: a kormány augusztus 18-i döntése értelmében az ORFK hat határvadászszázadot állít ki a 174,4 kilométeres magyar–szerb határ védelmének megerősítésére. Csongrád és Bács-Kiskun megyében jelenleg összesen 1007 helyi rendőr és a Készenléti Rendőrség erősítésként odavezényelt 300 munkatársa próbálja kordában tartani a menekültáradatot. Ezt a rendőri erőt növelik majd – mint megtudtuk, a Készenléti Rendőrség tartalék erőinek mozgósításával. Papp Károly elmondta: szükség esetén további erőátcsoportosításokkal akár 3500 főre is felemelhetik a határvadászegységek létszámát. A határvadászegységeket kutyás és lovas egységekkel, valamint helikopteres figyelőszolgálattal is megerősítik. A déli határra vezényelnek továbbá legalább egy vízágyút az esetleges tömeges rendbontások megfékezésére.

A főkapitány leszögezte: a közterületekről nem vonnak el rendőröket a déli határ megerősítésére. A határvadászszázadokba vezényelt rendőrök a saját felszerelésüket viszik magukkal, a tanulóknak az ORFK ad védőfelszerelést.

– Nincs és nem is lesz tűzparancs a határon a migránsok ellen – jelentette ki Papp Károly, hozzátéve, hogy a határvadászokra is a rendőrségi törvény előírásai vonatkoznak majd. Így a szeptembertől felálló egységek tagjai is ugyanazokat a kényszerítő eszközöket használhatják majd, mint a belterületen szolgáló rendőrök.

Szeptember 24-étől 90 főre növeli az ORFK a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs bűncselekményekkel foglalkozó nyomozóinak számát. Közülük többeket a déli megyékbe vezényelnek, hogy helyben segítsék az ottani nyomozók munkáját. Mivel az embercsempészek nemzetközi bűnszervezetekbe szerveződve dolgoznak, az ORFK az osztrák, a német, a szerb rendőrökkel közösen dolgozik az embercsempészek azonosításán és elfogásán.

Papp Károly, aki kedden részt vett a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének éjszakába nyúló ülésén, kérdésre válaszolva elmondta: a hatályos magyar jog nem teszi lehetővé a honvédség bevetését a határ védelmére. Amennyiben változik a jogi környezet, a rendőrség kész az együttműködésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.