Ausztrália elvenné a terroristák állampolgárságát

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök továbbra is elkötelezett amellett, hogy a hazai szélsőségesekkel fel kell venni a harcot, ezért kormánya az állampolgársági törvények szigorításán kívül a gyűlöletkeltés ellen is intézkedéseket hozna.

Abbott az ausztrál fővárosban, Canberrában, a szövetségi rendőrség központjában tartott hétfői beszédében elmondta, fel kellene függeszteni, vagy akár vissza is lehetne vonni azoknak a kettős állampolgároknak az ausztrál állampolgárságát, akik terrorcselekményre készülnek a kontinensen. Az kormányfő hozzátette, hogy az Ausztráliában született állampolgárok is elveszthetik bizonyos jogaikat, ha megszegik a terrorizmus-ellenes törvényeket.

Ausztrál hivatalos szervek arra figyelmeztetnek, hogy a radikális iszlamisták miatt az ország egyre nagyobb fenyegetettséggel néz szembe. A BBC szerint több tucat ausztrál állampolgár harcol Szíriában és Irakban az Iszlám Állam oldalán. Szakértők attól tartanak, hogy a kontinensre visszatérő IS-harcosok veszélyt jelentenek hazájukra is.

Tony Abbott hangsúlyozta, hogy akik Ausztrália ellen harcolnak, azoknak el kell veszíteniük állampolgárságukat. A miniszterelnök szerint cselekedni kell azokkal szemben, akik terrorcsoportokban ragadnak fegyvert, miközben az ausztrál katonák Irakban és Afganisztánban harcolnak.

Az Abbott-kormány arra készül, hogy az állampolgárság felfüggesztése vagy elvétele mellett, törvényekkel lépjen fel azok ellen az ausztrálok ellen, akiket terrorizmushoz köthető tevékenységen érnek. A tervek szerint ezeknek az állampolgároknak felfüggesztenék a szociális juttatásokhoz való hozzájutását, és nem kérhetnének konzuli segítséget sem.

Tony Abbott a rasszista és antiszemita gyűlöletbeszéd ellen is törvényeket hozna.

Abbott beszédére azután került sor, hogy vasárnap nyilvánosságra hozták a tavaly decemberi, sydneyi merényletről szóló kilencven oldalas jelentést. A dokumentum szerint Man Haron Monis a túszdrámát megelőzően gyűlöletkeltő hozzászólásokat közölt közösségi oldalakon, amely miatt tizennyolc telefonhívás is érkezett az ausztrál biztonsági forródrótra. A hatóságok azonban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a dolognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.