Átverték az azeriek az Európai Bizottságot is

Az ígéretek ellenére Neelie Kroes és munkatársai nem találkozhattak politikai foglyokkal, és a laptopjaikat is feltörték Bakuban.

Az incidensről maga az Európai Bizottság alelnöke, médiaügyi biztos számolt be az egyik múlt heti blogbejegyzéseben. Ahogy Kroes írja, eleinte voltak kétségei azzal kapcsolatban, elmenjen-e egyáltalán az azeri fővárosban Internet Governace Forum (IGF) művésznéven megrendezett konferenciára a kaukázusi ország nem túl fényes emberi jogi bizonyítványa miatt, de végül meggyőzték: elnöki ígéretet kapott, hogy ha megy, akkor politikai foglyokkal is találkozhat.

Neelie Kroes a február 9-én tartott, Magyarországról szóló EP-vitán. Feladat és kötelesség
Brüsszel, 2012. február 9. Neelie KROES, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke beszél az Európai Parlament szabadságjogi bizottsága előtti, a magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos meghallgatáson az EP brüsszeli székházában. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Ebből az ígéretből azonban semmi nem lett. Sőt: Kroes beszámolója szerint Bakuban nemcsak hogy nem találkozhatott politikai foglyokkal, de hackerek még az Európai Bizottság jelenlévő munkatársainak a laptopjait is feltörték. A biztonsági figyelmeztetések szerint miközben zajlott a konferencia, a hackerek két olyan bizottsági laptopra hatoltak be, amelyet tulajdonosaik az azeri főváros egyik szállodájában hagytak. A médiabiztos szóvivője, Ryan Heath később úgy vélte, valamiféle ellenőrzési kísérlet állhat a laptopok ellen irányuló hackertámadás mögött. „Elemezzük, mi történt, hogy megtudjuk, szereztek-e meg adatokat a gépekről” – jelentette ki a szóvivő a BBC szerint, nem közölve, kiket gyanúsít az akcióval. Kroes egyébként beszámol arról is, hogy  az IGF margóján aktivistákat zaklattak. „Ennyit a nyitottságról” – teszi hozzá.

Azerbajdzsán a maga részéről vitatja a médiabiztos vádjait. Ali Hasanov elnöki szóvivő szerint az Európai Bizottság eddig még nem állt elő bizonyítékokkal és panaszt sem tett a hackertámadás miatt, de az azeri hatóságok ettől függetlenül kivizsgálják az incidenst. Arról van szó, hogy Kroes le akarja járatni Azerbajdzsánt – nyilatkozta Hasanov a trend.az hírportálnak.

Blogbejegyzésében a médiabiztos egyébként utal arra, hogy ami a sajtó- és a szólásszabadságot illeti, Magyarországon is vannak problémák, ahogy ismert az is, mekkorra botrányhoz vezetett szeptemberben a Magyarországon életfogytiglanra ítélt katonatiszt, Ramil Safarov átadása Azerbajdzsánnak. Budapest és Baku között pedig nemrég a Safarov-ügy vezetett messze visszhangzó botrányhoz. Safarov 2004-ben egy NATO-nyelvtanfolyamra érkezett Magyarországra, ahol baltával és késsel megölte alvó örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A gyilkosság miatt az azeri katonatiszt 2007-ben életfogytiglant kapott, a magyar kormány viszont idén Baku kérésére átadta a büntetés végrehajtását Azerbajdzsánnak. Ehhez képest amint hazaért, Safarovot Ilham Aliyev azeri elnök azonnal kegyelemben részesítette, hadnagyból őrnaggyá léptették elő, lakást és életjáradékot is kapott. Válaszul Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, és azt hangoztatta, hogy Safarov átadása egy háttéralku eredménye, amelynek értelmében a katonatisztért cserébe Baku 2-3 milliárd dollárért államkötvényt vásárol Magyarországtól. Hogy volt háttéralku, azt az Orbán-kormány cáfolta, és azzal mentegetőzött, hogy az átadás minden szempontból a nemzetközi törvényeknek megfelelően történt. Erre hivatkozott Budapest akkor is, amikor jelezte, lezártnak tekint az ügyet. (Safarov átadásáról Orbán Viktor hozta meg a döntést; az utolsó részleteket a magyar kormányfő Bakuban tett nyári vizitjén tisztázták.)

A Safarov miatt kitört botrány – amelyre Washingtonból is magyarázatot kértek – a magyar-azeri gazdasági kapcsolatokra nem vetett árnyékot. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar cégek óriási azerbajdzsáni lehetőségeiről beszélt, Sahin Mustafayev azeri gazdaságfejlesztési miniszter pedig októberben eljött a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság soros budapesti ülésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.