„A fegyverek nem hoznak megoldást sem Szíriában, sem Líbiában“

Átadták a Nobel-békedíjat az úgynevezett tunéziai kvartettnek Oslóban.

Októberben a Nobel-bizottság azzal indokolta a döntést, hogy kvartett – a Tunéziai Általános Munkaunió (UGTT), a Tunéziai Munkáltatók Szervezete (UTICA), a Tunéziai Emberi Jogi Liga (LTDH) és a Nemzeti Ügyvédi Liga (ONAT) – az észak-afrikai országban 2010-ben kitört forradalom utáni békefolyamatban játszott szerepéért nyerte el az elismerést, amelynek eredményeként Tunéziának az arab tavasz országai közül elsőként és egyedüliként sikerült megvalósítania az átmenetet a diktatúrából a plurális demokráciába.

A 2015-ös Nobel-békedíj nyertesei: Huszin Abbászi, a Tunéziai Általános Munkásszakszervezet főtitkára, Mohamed Fadhel Mahmúd, a Tunéziai Ügyvédi Kamara elnöke, Abdesz-Szattar Ben Musza, a Tunéziai Emberi Jogi Liga elnöke és Vided Busamaui, a Tunéziai
A 2015-ös Nobel-békedíj nyertesei: Huszin Abbászi, a Tunéziai Általános Munkásszakszervezet főtitkára, Mohamed Fadhel Mahmúd, a Tunéziai Ügyvédi Kamara elnöke, Abdesz-Szattar Ben Musza, a Tunéziai Emberi Jogi Liga elnöke és Vided Busamaui, a Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműves Konföderáció elnöke az oslói díjátadón
Cornelius Poppe / MTI/EPA/NTB Scanpix

Egy december 9-ei sajtótájékoztatón a Tunéziai Emberi Jogi Liga elnöke, Abdeszattar Ben Musza hangsúlyozta, a konfliktusokat nem lehet fegyverrel megoldani, csak a párbeszéd segíthet. „A fegyverek nem hoznak megoldást sem Szíriában, sem Líbiában” - idézi a Reuters.

A Tunéziai Általános Munkaunió vezetője, Huszein Abaszi pedig arról beszélt, hogy jelenleg a legfontosabb a terrorizmus elleni harc, amely szerinte csak közös erővel sikerülhet.

A díjat fokozott biztonsági ellenőrzés mellett  adták át, az oslói rendőrfőnök, Johan Fredriksen azt nyilatkozta, hogy az európai helyzet miatt kiemelt biztonsági intézkedésekre volt szükség, azonban részletekbe nem bocsátkozott. 

Tavaly egy fiatal demonstráló kezében egy mexikói zászlóval zavarta meg a gálát, aki hivatalosan nem szerepelt a vendéglistán, ám valahogy mégis bejutott a ceremóniára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.