Apja sem tudta, hogy mennyi gyűlölet van az orlandói merénylőben

Megszólalt az orlandói melegbárban tüzet nyitó 29 éves férfi, Omar Mateen apja. Közben ellentmondó értesülések keringenek a sajtóban a merénylő terrorista kapcsolatairól.

Még mindig tart az ötven halálos áldozat azonosítása, akiket Omar Mateen lőtt le vasárnap hajnalban az orlandói melegbár, a Pulse buliján. Az áldozataira válogatás nélkül tüzet nyitó 29 éves fiú apja, Siddique Mateen videoüzenetben mondta el, hogy a család is értetlenül áll a történtek előtt – számolt be a BBC

Az apa megerősítette korábbi nyilatkozatát, hogy a fia egy alkalommal éktelen haragra gerjedt, amikor két férfit látott csókolózni. Az eredetileg Afganisztánból az Egyesült Államokba bevándorolt családfő az otthon maradtaknak címezte internetes bejelentését. A videóban Seddique Mateen azt mondja, a fia „nagyon jó gyerek" volt feleséggel és gyerekkel, és tisztelte a családját.

„Nem tudom, miért történt ez. Soha nem vettem észre, hogy gyűlölet van a szívében” – szögezte le az apa. Hozzátette, az, hogy a fia az iszlám ünnepi hónap, a ramadán kezdetén követte el a tettét, még furcsábbá teszi az egészet. „A melegek sorsa nem emberek kezében van. Egyedül Isten ítélkezhet” – mondta.

Omar Mateen New Yorkban született és Floridában élt. Nem szerepelt a terroristagyanús személyek listáján, bár az FBI 2013-ban és 2014-ben is kihallgatta néhány, a terrorcselekményekkel szimpatizáló kijelentése miatt. 

A merénylő maga az Iszlám Államhoz tartozónak vallotta magát, és ezt a szervezethez közeli Amaq hírügynökség meg is erősítette, a szakértők azonban kétségeiket fejezték ki a kijelentés hitelességét illetően. A támadó bevallása szerint az Iszlám Állam terrortámadásokra szólított fel a ramadán alatt. 

Az orlandói mészárlás a legvéresebb lövöldözés az Egyesült Államok történetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.