galéria megtekintése

„A mosdóban vagyunk. Jön! Meg fogok halni!”

7 komment

NOL

A kétségbeesett sms-t az orlandói melegbárban fogságba esettek egyike írta az édesanyjának. Eddie Justice azt kérte az anyjától, hogy értesítse a rendőrséget. A nő a Pulse-ban történt lövöldözés után órákig várta egy közeli hotelben, hogy a fiának sikerült-e megmenekülnie. 

Az aggódó rokonok és barátok szinte megszállták az Orlando belvárosában lévő bárhoz közeli hotelt, és itt várják a híreket. Hétfő reggelig 21 áldozat nevét tették közzé Orlando város honlapján. A többségében huszon-, harmincéves halottak között szerepel a kétségbeesett sms-t küldő Eddie Justice neve is. A fiúnak nem sikerült élve kijutnia – írja a Guardian.

Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet 2001. szept. 11. óta.
Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet 2001. szept. 11. óta.
Steve Nesius / Reuters

Háromszázan szórakoztak vasárnap hajnalban a Pulse orlandói melegbár latin estjén, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a hatalmas nyitott térben. A 29 éves Omar Mateen egy kézifegyverrel és egy félautomatával felfegyverkezve rontott be a szórakozóhelyre éjjel kettőkor.

 

A hangos zene és a sötétség csak még félelmetesebbé tette a jelenetet. Volt, aki azt gondolta, hogy a zeneszámban vannak a lövések és csak akkor fogott gyanút, amikor nem akart abbamaradni a durrogás.

„Először azt hittük, hogy ez is része a műsornak. Mindenki bulizott és jól érezte magát” – magyarázza Andy Moss, aki szintén a klubban volt a lövöldözéskor. „De amikor az emberek elkezdtek sikoltozni, és nem akart vége szakadni a lövéseknek, akkor tudtuk, hogy ez már nem a műsor.”

Christopher Hansen éjjel kettő körül a pultnál ivott, amikor zuhanó testeket látott, aztán lövéseket hallott, egyiket a másik után. Elmondása szerint a lövések tovább tartottak, mint egy zeneszám. Amikor végre abbamaradtak, Hansen földre vetette magát és kúszni kezdett. A padlón emberek hevertek. „Levettem a kendőmet és az egyik férfi hátán lévő lőtt sebre nyomtam” – meséli, hozzátéve, hogy a közelben látott egy nőt is, akit a karján talált el a golyó.

Akadt, aki a mosdóban rejtőzött el, és a holttestek alá bújt, hogy védje magát, a fellépők közül volt, aki az öltözőjébe zárkózott, és a szellőzőn mászott ki – számolnak be a túlélés megrázó módszereiről a CNN-nek nyilatkozó szemtanúk.

Az egyik pultoslány a pult alatt rejtőzött el. Csak akkor mert előjönni, mikor a rendőrök „Ha életben vagy, emeld fel a kezed!” – felszólítással megérkeztek és többüket kimentették a helyszínről.

Az első lövéssorozatot követően a 29 éves Mateen elbarikádozta magát, míg a közönség egy része a klub különböző részein rejtőzött el. Velük a rendőrség a mobiljaikon kommunikált reggel 5-ig. Háromórányi várakozás után ekkor törték be a rendőrök egy páncélozott autóval a szórakozóhely ajtaját. Az ezt követő tűzharcban a rendőrök megölték Mateent.

Carlo Allegri / Reuters

„Úgy tűnik, nagyon átgondolt és felkészült volt (a támadó)” – jelentette ki a város rendőrfőnöke, John Mina. Harminckilencen a helyszínen vesztették életüket, tizenegy ember pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. Két áldozat holttestét a parkolóban találták meg.

Az 50 halálos áldozatot követelő és 53 sérültet hátrahagyó támadás közben Mateen felhívta az amerikai segélyhívót, és hitet tett az Iszlám Állam mellett, megemlítve a bostoni bombamerénylőt is. Az orlandói merénylő és a terrorszervezet közötti kapcsolatot megerősítő, arab nyelvű nyilatkozat jelent meg egy az IS-hez közeli honlapon is. A CNN-nek az üzenetet lefordító, közel-keleti témákkal foglalkozó újságíró, Salma Abdelaziz azonban kétségét fejezte ki a kijelentés hitelessége felől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.