Venezuela menekül a konfliktusba

„Antiimperialista” hadgyakorlatot kezdett szombaton a venezuelai hadsereg, egyebek között Oroszországtól és Kínától vásárolt korszerű fegyverek felvonultatásával. Közben az Unasur, a dél-amerikai országok tömörülése felszólította Washingtont a caracasi kormányzat ellen hozott szankciók visszavonására, és párbeszédet javasolt a feszültség csillapítására.

Szombaton az ország átfogó védelmét célzó hadgyakorlatba kezdett a venezuelai hadsereg és a milícia. Vladimiro Padrino Lopez védelmi miniszter közlése szerint az első nap 80 ezer katona és 20 ezer civil vett részt az erődemonstráción.

Fotó: Christopher Berkey / Reuters

Az állami televíziós lánc egész nap közvetített Venezuela különböző pontjairól ilyen megmozdulásokat. A miniszter jelezte, hogy a tíznaposra tervezett gyakorlathoz orosz katonai tanácsadók is nyújtanak technikai együttműködést – írja az El Nacional napilap.

Lesznek védelmi biztonsági gyakorlatok, „illetéktelen behatolók elleni szimulációk” állami üzemekben és olajfinomítóknál is a milicisták és a munkások részvételével. A Nicolás Maduro elnök által elrendelt mozgósítás válasz Barack Obama amerikai elnök döntésére, hogy az USA nemzetbiztonságára veszélynek minősítette a venezuelai történéseket, így az ellenzékiek bebörtönzését.

Hét katonai és hírszerzési vezető esetében Washington vízumtilalmat és amerikai bankbetéteinek befagyasztását rendelte el.
Várható volt, hogy az olajár esése és a nagyfokú korrupció okozta gazdasági válsághelyzetben, amikor a galoppírozó infláció tavaly 106 százalékos volt, s az áruhiány általánossá vált, a népszerűségét rohamosan vesztő, két éve – Hugo Chávez halála óta – a hatalmat birtokló Maduro az amerikai beavatkozást megpróbálja kihasználni egyrészt a figyelem elterelésére a valós gondokról, másrészt újabb indokot találni a belső ellenzék elleni fellépésre.

A tavaly tavaszi ellenzéki tüntetések 43 életet követeltek, majd idén februárban újabb letartóztatásokra került sor egy állítólagos, kívülről támogatott puccskísérlet miatt. Egyebek között őrizetbe vették Antonio Ledezma ellenzéki politikust, a venezuelai főváros polgármesterét.

A napokban a Sebin, a titkosszolgálat börtönében lett öngyilkos Rodolfo Gonzalez 64 éves pilóta, családja szerint a kínzások hatására. Obama az emberi jogsértésekre hivatkozva rendelt el szankciót, amire Diosdado Cabello, a nemzetgyűlés elnöke azonnal riadóztatott, hogy Washington következő lépése a katonai támadás lesz az ország ellen. Ennek szellemében a törvényhozás első voksoláson már jóváhagyta, hogy az amerikai beavatkozás lehetősége miatt Maduro rendkívüli törvényekkel kormányozzon.

Maduro szombaton Twitter-üzenetben azt írta, a katonai és civil egység biztosítja, hogy a haza „szent” földjét soha ne tapossák imperialista bakancsok.

Az Unasur, a dél-amerikai országok tömörülése szombaton az ecuadori fővárosban, Quitóban rendezett külügyminiszteri szintű tanácskozásán felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza „a beavatkozást” jelentő elnöki rendelkezést Venezuela ellen.

Eredetileg Montevideóban lett volna az ülés, ám az új uruguayi elnök egyik megjegyzése miatt Maduro megsértődött. Most a viszony „normalizálásának” jeleként éppen az uruguayi külügyminiszter olvasta fel a 12 ország közös nyilatkozatát. Felkérték egyúttal Washingtont, hogy a szankciók helyett párbeszéd útján keressen megoldást a viszályra. Ugyanakkor kifejezték azt is, hogy a venezuelai helyzetet az ország alkotmányában lefektetett demokratikus módszerekkel kell megoldani, így támogatásukról biztosították a szeptemberre tervezett parlamenti választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.