„Ankara nem az egyetlen kulcs”

A „hajlandók koalíciója” a héten kezdi részleteiben is kidolgozni azt a tervet, amelynek keretében több százezer menekültet telepíthetnek át Törökországból kilenc európai országba.

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió és Törökország közötti csúcsot megelőző minicsúcson ült össze Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Svédország vezetőivel – Francois Hollande francia elnök nem ért oda időben –, hogy megtárgyalják, „miként váltsa fel az illegális migrációt legális migráció”.

Merkel szerint – emlékeztet az EU Observer – egyelőre semmilyen konkrétumban nem állapodtak meg, s nem beszéltek a Törökországból érkező menekültek pontos számáról sem. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azonban úgy tudja, mintegy 400 ezren jöhetnek azon EU-tagállamokba, amelyek hajlandók befogadni őket. Egyelőre kilencfős a csapat, ám Merkel szerint a 28-as keretből bárki csatlakozhat a „hajlandók koalíciójához”. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a támogatásáról biztosította a kilenceket, s hangsúlyozta: a részvétel önkéntes, a megállapodás nem lesz kötelező érvényű.

Ismét szárazföldön. Menekült Leszbosz szigetén
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A váratlan minicsúcs is arról árulkodik, hogy Merkel feladta, s nem akarja többé meggyőzni a – főként – kelet-európai ellenfeleit a kvótarendszerről. Nem kizárt azonban, hogy a kvótapárti koalíció később befolyásával próbál meg nyomást gyakorolni a rendszert ellenzőkre – írja a The Guardian.

Utóbbi tábor tagjai vasárnap is világossá tették, hogy ha menekülteket nem szívesen fogadnak is be, készek fizetni: az EU–Törökország-csúcson egyebek között hárommilliárd euró segélyt, vízumkönnyítéseket és a stagnáló európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását ígérték meg Törökországnak. Ankarától cserébe azt várja az unió, hogy intézkedései – a határőrizet szigorítása, az embercsempészek elleni hatékony fellépés, a menekültek életkörülményeinek javítása – révén minél kevesebb menekült jusson el Euró­pába.

A török hatóságok nem tétlenkedtek: alig egy nappal a megállapodás után közel 1300 menekültet tartóztattak fel az Égei-tenger partján, mielőtt kihajóztak volna a görög szigetek felé. Juncker azonban még idejében lehűtötte azokat, akik azt gondolták, Törökország támogatásával megoldódik a menekültválság: „Ne legyünk naivak, Törökország nem az egyetlen kulcs. A legfontosabb a határaink védelme. Ezt nem háríthatjuk át senki másra. A külső határaink védelme nélkül Schengen történelem lesz.”

 

Zágrábnak elege van a kerítésből

Az EU–török megállapodás nyomán Zágráb azt várja, hogy a szlovén vezetés lebontja a menekültáradat megfékezésére épített kerítést a horvát határon – közölte Zoran Milanovic horvát kormányfő a brüsszeli rendkívüli EU–Törökország-csúcs után. „Engem zavar a kerítés, de ez végtére is Ljubljana dolga" – mondta. A szociáldemokrata politikus száz százalékig biztos abban, hogy Szlovénia eltávolítja a drótkerítést határáról, de ami Magyarországot illeti, nem tudja, mi lesz. (MTI)

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.