Törökország gyorsan bekeményített, Leszboszra egyetlen menekülthajó jutott el

Körülbelül ezerháromszáz embert tartóztattak fel a az Égei-tenger partján hétfőn Törökországban, mielőtt kihajóztak volna a görög szigetvilág felé. Munkatársunk, Móricz-Sabján Simon fotográfus Leszbosz szigetén egyetlen olyan hajót látott kikötni, amelyen menekültek érkeztek.

Több száz embert a Canakkale tartományhoz tartozó Ayvacikban fogtak el. Innen indulnak a legtöbben a görögországi Leszbosz szigetére, a menekültek egyik első európai állomására.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az őrizetbe vettek között szírek, irániak, irakiak és afgánok is vannak, és elkaptak több embercsempészt is – írja a BBC.  Az akció nem sokkal azután történt, hogy Törökország és az Európai Unió megállapodást kötött a menekültválság kezeléséről. Törökország 3,2 milliárd euró támogatást kap a szíriai menekültek ellátására, cserébe nagyobb erőfeszítéseket tesz a határ menti embercsempész-hálózatok felszámolásáért, az EU-val együttműködve megakadályozza a védelemre nem szoruló migránsok beutazását.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Munkatársunk, Móricz-Sabján Simon fotográfus Leszbosz szigetén van, ahol este mindössze egyetlen olyan hajót látott kikötni, amelyen menekültek érkeztek. Főleg irakiak jöttek, egy férfi, aki egy tűznél szárította az átázott cipőjét, azt mondta, hogy a fiával ketten vágtak neki az útnak. Egy várandós nőt ájultan fektettek ki a partra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.