Amerika 30 millióval támogatja Délkelet-Ázsiát

Az Egyesült Államok ma bejelentette, hogy 32,5 millió dollárral támogat több délkelet-ázsiai országot. Az összeg több mint felét Vietnam kapja majd, hogy tengeri biztonságát növelje.

A 18 millió dollárra rúgó összeget Vietnam azért kapja, hogy megerősítse parti őrségét, amely a fejlesztések után majd várhatóan gyorsabban tudja bevetni kereső és mentő misszióit probléma esetén. A pénzt a fejlesztéseken túl öt járőrhajó megvételére fordítja majd jövőre a vietnámi parti őrség.

John Kerry amerikai külügyminiszter első hivatalos vietnámi útja során elmondta, hogy a döntésnek semmi köze Kínához, amely a közelmúltban a Kelet-kínai-tenger meghatározott körzeteiben az arra áthaladó repülőgépeknek azonosítási-bejelentkezési kötelezettséget írt elő. Az intézkedés kiterjed azokra a japánul Szenkaku, kínaiul Daioyu lakatlan szigetekre is, amelyek hovatartozásával kapcsolatban egy ideje éles feszültség alakult ki Peking és Tokió között.

„Ennek a bejelentésnek semmi köze egy másik, közelmúltbeli bejelentéshez” – idézi Kerry egy mai sajtótájékoztatón elhangzott sejtelmes megjegyzését a Reuters hírügynökség. A külügyminiszter elmondta, hogy hosszas tervezés előzte meg a döntést, ami nem egy gyors reakció a régióban történt közelmúltbeli változásokra. Azért hozzátette, hogy az Egyesült Államok ellenez minden olyan „agresszív taktikai játékot és korlátozást” amelynek mélyén területi követelések állnak, és javasolta, hogy minden vitát nemzetközi szervezetek bevonásával simítsanak el.

Kínának azonban nemcsak Japánnal, de több térségbeli állammal, köztük Vietnámmal is igencsak feszültté vált a viszonya az utóbbi időben, miután az olajban és földgázban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli. Azonban Tajvan, Malajzia, Brunei, a Fülöp-szigetek és Vietnám is igényt tart az övezet hozzájuk tartozó részeire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.