„A kormány felelőssége, hogy kijavítsa, ami rossz a történelemkönyvekben”

A dél-koreai kormány hétfőn jelentette be, hogy állami monopólium lesz a középiskolai történelem-tankönyvek kiadása. Az országban eddig forgalomban lévő nyolc magánkiadású könyvet egyetlen, a kormány által jóváhagyott verzióra cserélik le. Kritikusai szerint a kezdeményezés csak a katonai diktatúra és a japánbarát lépések igazolására szolgál.

„A baloldali ideológiák felé húzó történelem olvasókönyvek kijavításával” – indokolta a lépést Hvang Vo Jea oktatási miniszter - számolt be a The Korea Times.

A kormánytámogatással működő Koreai Történelem Nemzeti Intézete (NIKH) hamarosan elkezdi a 40 fős írógárda toborzását. Az oktatási miniszter szerint nagyjából egy évig tart majd az új könyv elkészítése, 2017-től pedig már ebből tanulhatnak a diákok.

„A mostani rendszer nem képes a történelmi kérdések kiegyensúlyozott bemutatására, ami folyamatos ideológiai konfiktusokhoz vezet" - fejtette ki egy sajtótájékoztatón Hvang. „A legtöbb könyv eltorzított vagy eltúlzott információkat tartalmaz és ezen alapján a diákoknak elfogult elképzelésük lesz a történelemről.”

„A könyv segít majd a nemzetünknek egységesebbé válni. A kormány felelőssége, hogy kijavítsa, ami rossz a történelemkönyvekben” - jelentette ki a miniszter.

Az új tankönyv a „Pontos Történelmi Olvasókönyv” címet viseli majd.

Az ötletet azonban hevesen ellenzik az ellenzéki pártok, a történészek és az oktatók. Véleményük szerint az államilag szerkesztett tankönyv része a kormány erőfeszítéseinek, hogy igazolja a 1963-1974 közötti katonai diktatúrát és a japánbarát lépéseket, amelyenek állításuk szerint a mostani uralkodó osztály számos tagjának felmenői a vagyonukat köszönhetik.

Hvang kijelentéseit, miszerint a könyv változatos nézőpontokat mutat majd be, különböző háttérrel rendelkező szakértők bevonásával megkérdőjelezi, hogy a legtöbb liberális történész már visszautasította a részvételt a projektben.

Összesen eddig 60 ezer  professzor és középiskolai tanár írta alá a tervet ellenző petíciót, amelyet eküldenek Pak Gün Hje elnök hivatalának, a Kék Háznak is. A Koreai Tanárok és Oktatási Dolgozók Szakszervezete utcai demonstrációt szervez.

Az állami tankönyveket először a mostani államfő édesapja, Pak Csong Hi vezette be 1974-ben a maga elnöksége idején, hogy a katonai diktatúráját úgy állítsa be, mint a gyors gazdasági növekedéshez vezető utat. A kormány egészen 2009-ig monopolhelyzetben volt a történelem könyvek piacán, 2010-ben kezdett el engedélyt adni tankönyvkiadásra magánkiadóknak.

A világon alig néhány országban használnak állami történelemtankönyveket, köztük Észak-Koreában vagy Vietnamban. 2013-ban Magyarországon is bevezették az állami tankönyveket a közoktatásban tanulók számára. A döntés itthon hasonlóan heves vitákat váltott ki, ahogyan maguk a könyvek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.