Akcióba lendültek a szomáli dzsihádisták

Nagyszabású támadást hajtott végre az al-Shabab szomáliai terrorszervezet a kelet-afrikai ország fővárosában, Mogadishuban.

Vasárnap reggel egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát nem messze a nemzeti hírszerzés központjától. A helyszínről lövéseket is jelentettek – számol be a BBC. Mogadishui kormányzati közlések szerint meghiúsították a terroristák támadását, és négy fegyveressel végeztek.

Az al-Shabab – de facto az al-Kaida szomáli szárnya – megfogadta, hogy a szerdán kezdődő muzulmán ünnep, a ramadán alatt fokozza támadásait Szomáliában. A terrorszervezet azt állítja, a vasárnapi támadásban több hírszerző tisztet kivégeztek a hírszerzési központban, ám ezt az állítást a kormány tagadja.

Mohamed Yusuf, a belügyminisztérium szóvivője is megerősítette, hogy sikeresen visszaverték a dzsihádisták támadását. Hozzátette, hogy a kormányerők közül senki sem sérült meg.

Az al-Shabab egyik egysége április elején halomra lőtte a keresztényeket a kenyai Garissa egyetemen, a muzulmán vallásúakat pedig elengedték. Az iszlamista szélsőségesek eddig csak Kelet-Afrikában hajtottak végre támadásokat. Kenya és Szomália mellett például Ugandában is, ahol öt éve egy futballmeccsen 70 embert gyilkoltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.