Terrorpénzek a svájci bankban

Bernben és Londonban is parlamenti vizsgálatot követelnek a párizsi Le Monde vezetésével összeállt, több tucat országra kiterjedő újságíró-konzorcium a napokban nyilvánosságra hozott információi alapján.

Ezek a világ második legnagyobb bankja, a brit multi HSBC svájci filiáléjánál vezetett több mint 125 ezer kontóra, illetve 180 milliárd euróra, azaz egy méretes euróövezeti mentőcsomagnak megfelelő összegre vonatkoznak. A Le Monde azt írta, a brit nagybank genfi „leánya” a többi közt az al-Kaida terrorszervezet 2011-ben megölt vezére, Oszama bin Laden szaúdi finanszírozóinak is pénzügyi menedéket nyújtott. Az amerikai szenátus egy 2012-es jelentése szerint a HSBC az egyik legaktívabb pénzintézet volt Szaúd-Arábiában.

Egyre több svájci banktitokra derül fény
Egyre több svájci banktitokra derül fény
Christian Hartmann / Reuters

Arab és más muzulmán uralkodók, így VI. Mohamed marokkói és II. Abdullah jordán király vagy a brunei szultán mellett a világ szórakoztatóiparának számos híressége is a számlakedvezményezettek között szerepel. Így John Malkovich, valamint David Bowie és Tina Turner nevét is megszellőztették. Utóbbi kettő később közölte, régóta svájci illetőséggel bírnak. A számos számlatulajdonos között szerepel például a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló milliárdos üzletember, Gennagyij Tyimcsenko. De a francia sajtó felemlegeti Christophe Dugarry francia világbajnok labdarúgó vagy Youssou N’Dour világhírű szenegáli énekes, volt elnökjelölt számláját is; egyikük sem válaszolt a francia lap megkeresésére. Ismert csempészek és egyéb bűnözők nevét is megforgatta a világsajtó. Közéjük tartozik például az Interpol-listán is szereplő, afrikai „véres” gyémántokkal is üzletelő Kenneth Lee Akselrod.

Önmagában persze az, hogy valaki szerepel a listán, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szükségképpen törvénytelenségben is részt vett; és pláne nem azt, hogy tudatosan tette volna. Sokan megbízással nyitottak kontót a helvét adóparadicsomban. De a botrány kirobbanása nyomán a HSBC is elismerte, hogy korábban szabálytalanságokra került sor a svájci filiálénál. Ám hozzátették, a „gyengébb ellenőrzési mechanizmusokon” 2007 után már változtattak, és hét év alatt a harmadára, mintegy 10 ezerre csökkentették a svájci privátbankjuknál vezetett kontók számát. Mint arra fény derült, a bank alkalmazottai korábban igyekeztek rávenni ügyfeleiket jövedelmük eltitkolására, és megoldási javaslatokkal is előálltak ennek érdekében.

A skandalum annak nyomán robbant ki, hogy a HSBC egy informatikus alkalmazottja még 2008-ban „kitálalt” a francia hatóságoknak, a Le Monde pedig ezt követően betekintést nyert a nyomozati anyagokba. Az alkalmazott, Hervé Falciani ellen eljárás indult, de időközben a mind népszerűbb spanyol radikális balpárt, a Podemos háza táján is felütötte fejét „tanácsadóként”.

A szerteágazó adathalmaz feldolgozásába bevont mintegy 150 nemzetközi újságíró között egy magyar is található, Pethő András oknyomozó újságíró, a Direkt36 portál társalapítója. Ő kérdésünkre azt mondta: mintegy száz magyarországi illetőségű számlatulajdonos adataival találkozott, de nem tervezi, hogy ennek alapján cikket is írjon erről. Mint mondta, nem talált közöttük közszereplőket, akiknek jelenléte az ügyben közérdeklődésre tarthatna számot.

A napi.hu üzleti hírportál még tavaly számolt be arról: menekül a magyar tőke a svájci pénzintézetekből. A biztos menedéknek számító privátbankok, úgy tűnik, újabban készek kiadni a magyar számlatulajdonosok adatait a magyar hatóságoknak. Több százmilliárd forintról lehet szó, írta a portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.