A szlovák miniszterelnököt is lehallgatták?

Szlovák lapok szerint titkosszolgálati dokumentum bizonyítja, hogy a héten kipattant újságírók lehallgatásai mellett Iveta Radicova miniszterelnököt is lehallgatták. A szlovák védelmi minisztert reggel a köztársasági elnök felszólította, hogy távozzon posztjáról.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnököt is lehallgatta a szlovák katonai elhárítás (VOS) - állítja a Novy Cas című szlovák napilap. A legnagyobb példányszámú pozsonyi újság szerdai kiadásában közöltek szerint ezt a Dáma elnevezésű, a lap birtokába jutott titkosszolgálati dokumentum bizonyítja.  Újságírók lehallgatása miatt távozni kényszerült hivatalából Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter, Ivan Gasparovic államfő ugyanis közölte, hogy a szerdai kormányülés után Galkót visszahívja tisztségéből, írja a hirado.hu.

Az 1989-es rendszerváltás utáni szlovák politika egyik legnagyobb lehallgatási botrányáról szóló első információk hétfőn kerültek nyilvánosságra, s egyelőre teljes bizonyossággal nem tudni, mi van a háttérben, s mik lesznek az ügy következményei.

Galko nem tagadja, hogy a szlovák katonai elhárítás, amely a védelmi miniszter alá tartozik, az elmúlt hónapokban lehallgatta és megfigyeltette a TA3 hírtelevízió vezérigazgatóját és a Pravda című napilap három belpolitikai szerkesztőjét. Hozzáférhető információk szerint a Pravda szerkesztőit a titkosszolgálatoktól kiszivárgó információk miatt figyelték, míg a TA3 igazgatóját reklámügynöksége tevékenységével kapcsolatban. 

A Novy Cas által ismertetett Dáma nevű dokumentum állítólag nagyrészt Radicová nézeteit foglalja össze Martin Chren volt gazdasági államtitkár egyik ügyében. Chrennek tavaly összeférhetetlenség miatt távoznia kellett bársonyszékéből, mert kiderült, hogy besegített egy állami megrendelés elintézésébe a Hayek Consulting cég számára, amelynek társtulajdonosa.

Az iratban található értesülések a titkosszolgálat informátoraitól származnak. Ugyanakkor szó van benne egy telefonbeszélgetésről is Iveta Radicová és Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke között. A Dáma nevű dokumentum létezését a lapnak két, egymástól független érintett személy is megerősítette. A védelmi miniszter a lap kérdésére azt mondta, soha sem hallott Dáma nevű akcióról.

Az öt legnagyobb szlovák napilap főszerkesztői szerdán közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a lehallgatott újságírókkal, s határozottan elítélték ezt a lépést, a sajtószabadság megsértésének minősítve azt. 

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök szintén a lehalgatottak közt volt?
Slovak Prime Minister Iveta Radicova attends a news conference in Bratislava October 11, 2011. Radicova said on Tuesday she will tie a ratification vote on the expansion of the euro zone's EFSF rescue fund slated for later in the day to a confidence vote on her government. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.