A palesztin hatóság nem fizet béreket

Egyelőre nem kap fizetést a Palesztin Hatóság (PA) százötvenezernél több alkalmazottja, mivel Izrael egy hete nem utal át 88 millió dollár általa beszedett vámot és adót. Ez az összeg a PA forrásainak legalább hetven százaléka. Ilyen kényszerű bérstop utoljára 2007-ben volt, akkor is hasonló okok miatt.

Az átutalások leállítását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy a Fatah–Hamasz kibékélüs után a pénz a terroristák kezébe juthat. A Haarec liberális napilap szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Tony Blair, a Kvartett képviselője is nyomást gyakorol Netanjahura, hogy szabadítsa fel az összeget.

Az izraeli katonai körök is elégedetlenek a döntéssel, Juval Steinitz pénzügyminiszter ugyanis saját hatáskörbe, kollégáit mellőzve állította le az átutalásokat. Steinitz szerint a döntése figyelmeztetés volt: ha a palesztinok a Hamaszt választják, úgy ezt az államot Izrael nem finanszírozza. Ehud Barak szerint viszont ezzel a lépéssel Izrael nemzetközi egyezményeket sért. Anonim katonai források a Haarecnek azt mondták, „Fajjad (a palesztin kormány feje) hatásosabban állította le a Hamasznak szánt pénzt, mint mi”. Egyébként Mahmud Abbasz palesztin elnök – a Jediot Aharonot internetes kiadása szerint – rá akarja venni a Hamasz vezetőit, hogy tartsák meg ügyvezető kormányfőként Fajjadot a választásokig.

A palesztin összeborulással kapcsolatban sok izraeli megfigyelő meglehetősen szkeptikus, nem hisznek a tartós frakcióközi békében. Simon Peresz államfő a Jerusalem Postnak adott interjújában azt mondta: annak ellenére, hogy Abbasz kiegyezett a Hamasszal, ő továbbra is békepartner Izrael számára. „Bíráltam őt a megállapodás miatt, ám ez nem jelentheti azt, hogy hátat fordítsak a palesztin béke tábornak” – mondta a veterán politikus. Peresz szerint a palesztin állam nemzetközi elismerése, ha az nem ismeri el Izrael biztonsági érdekeit, a konfliktus folytatását jelenti majd.

(M. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.