A nemzetbiztonsági főtanácsadó kerülhet a CIA élére

John Brennan korábban 25 éven át már szolgált a Központi Hírszerző Ügynökségnél. A szexbotrányba belebukott tábornok, David Petraeus helyét veszi át.

John Brennan nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezi ki Barack Obama amerikai elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatójának – írja az AP amerikai hírügynökség. Brennan korábban 25 évet töltött el a CIA-nél, majd külpolitikai tanácsadó lett Obama első kampánya alatt, 2010-ben nemzetbiztonsági főtanácsadónak választotta maga mellé az amerikai elnök. Bár Obama 2008-as győzelme idején már rebesgették, hogy Brennanből CIA-igazgató lehetne, a jelöltségtől végül ő maga visszakozott, miután kiderült, hogy többé-kevésbé támogatja a Bush-korszak terrorelhárítására jellemző vallatási technikákat. Eltérően a CIA-igazgatói poszttól a nemzetbiztonsági főtanácsadói kinevezéshez nem kell a szenátus jóváhagyása.

John Brennan 2008-ban
John Brennan, aki jelölt volt a CIA élére, de visszalépett

A vízbefojtást imitáló kínzás egyébként nincs a Brennan által támogatott vallatási módszerek között. Oszama bin Laden tavalyelőtti likvidálása után az amerikai médiában hír lett abból, hogy Brennan cáfolta, bárkiből is vízbefojtást imitáló technikával szedtek volna ki információkat az al-Kaida vezérének megtalálásához.

Brennan a szexbotrány miatt dicstelenül távozott előd, David Petraeus lemondása után kerülhet a CIA élére. Petraeusról kiderült, hogy az életrajzírójával csalta a feleségét, a szeretővé avanzsált biográfus, Paula Broadwell pedig nemcsak hogy hozzáférhetett Petraeus elektonikus levelezéséhez, de még a vélt vagy valódi vetélytársakat is fenyegetni kezdte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.