A maratonista, a focista meg a feminista

A Le Monde francia napilap két cikkben elemzi az élesedő politikai ellentétet Magyarországon. A Jobbik szerintük bejuthat a Parlamentbe is.

Jelenleg a szavazók 44%-a szavazna Orbán Viktorra, míg 30%-uk Gyurcsány Ferencet választaná - de a játszma nincs lefutva. A végeredményt csak 2010-ben ismerjük meg - írja Budapestről keltezett cikkében  a Le Monde különtudósítója. Az újságíró emlékeztet arra, hogy Magyarország politikai életét a két pártvezető harca határozza meg.

Az emberek itt "két kiváló és karizmatikus, saját táborában leváltás által kevéssé fenyegetett, hosszú távra berendezkedett negyvenes vezető ritmusában élnek." A mértékadó párizsi lap szerint a Magyarországot sújtó válság, amely nemrég még csőddel fenyegetett, a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti párharcot a végletekig kiélezte.

A riport összefoglalja az utóbbi évek magyarországi belpolitikájának fordulatait, kiemelve azt a furcsaságot, hogy a baloldal valójában liberális, a jobboldal pedig protekcionista politikát folytat. Gyurcsány a francia újságírónak nyilatkozva kijelenti, hogy nem gyűlöli Orbánt, míg ez fordítva nem mondható el. A miniszterelnök hozzáteszi, hogy 1989-ben a Hősök terén csodálta vetélytársát bátor beszéde miatt.

"Orbán nem értette meg, hogy a politikában nem a hatalom megszerzése vagy megőrzése a legnehezebb, hanem az elvesztés módja" -  mondja a riporternek Gyurcsány.

Orbán Viktor nem szólalt meg a cikkben.

A Le Monde külön cikket szentel a szélsőjobboldal új sztárjának nevezett Morvai Krisztinának, akinek a segítségével a Jobbik a következő parlamenti választásokon elérheti az 5%-os bekerülési küszöböt. Ezt a folyamatot erősíti az egyre mélyülő társadalmi-gazdasági válság és a két nagy párt vezetőjének engesztelhetetlen harca is, írja az újság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.