Kenyérért mentek, Szíria egyik legvéresebb napja lett belőle

Több tucatnyi ember halt meg, amikor a légierő egyik bombája eltalált egy kenyérüzletet a Hama tartománybeli Halfajában.

Három napja nem kaptunk lisztet. Nőkkel és gyerekekkel volt tele az üzlet és a környék is. Most holttestek hevernek mindenhol – mesélt egy ellenzéki aktivista, Szamer al-Hamavi a Reutersnek arról, hogy vasárnap a szír légierő bombája eltalált egy kenyérüzletet a Hama tartománybeli Halfajában. A támadásnak 90 halálos áldozata volt, az első hírek is több tucatnyi halottról szóltak. Állítólag több száz ember állt sorba az üzlet előtt, amikor a fejük felett elhúzott egy vadászgép, és ledobta a bombát.

Bár a szír légierőnek nemrég játszóteret is sikerült eltalálnia, ami az áldozatok számát illeti, a forradalom 21 hónapja alatt valószínűleg még nem volt ennyi áldozata egyetlen támadásnak a közel-keleti országban. Az, hogy Basár el-Aszad elnök hadserege egyre kevésbé válogat a célpontok között, szakértők szerint jelzi, hogy a rezsimen kezd úrrá lenni a kétségbeesés. A felkelők ezzel párhuzamosan vérszemet kaptak, és ahogy a BBC tudósítója írja, aligha fogják most már feladni a harcot a végső győzelem előtt.

Halfaját egyébként pár napja foglalta el és nyilvánította felszabadított területnek az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA). A vasárnapi támadás után készült helyszíni videófelvételeken hatalmas pusztítást látni: a kenyérüzletnek otthont adó épület félig összeomlott, holttestek hevernek szerteszét és a romok alatt, tucatnyi autót és motorbicikli pedig kiégett. A környéken felfegyverzett ellenzéki katonák cirkálnak.

Eközben a damaszkuszi repülőtér körüli harcok miatt Libanonból autókonvojjal Szíriába érkezett Lahdar Brahimi, az ENSZ különmegbízottja, aki többek között Aszaddal is tárgyalóasztalhoz ül a szír fővárosban. Brahimi augusztusban lépett Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár helyére a poszton, és mandátuma alatt nem volt érdemei előrelépés a béke felé. Azt egyelőre nem is tudni, hogy milyen új ötletekkel ment Damaszkuszba. Noha a körülötte szolgálatot teljesítő diplomaták bejelentése szerint Brahimi áttörést vár a találkozóktól, hogy történik ilyesmi, az nem valószínű. A felkelők Aszad azonnali távozását követelik, amire az elnök és környezete nemigen hajlandó; ha valamiért mégis, nemzetközi remények szerint végre elkezdődhetne a nemzeti párbeszéd kezdeni a hatalomátadásról.

Ami a Szíria körüli nemzetközi diplomáciai huzavonát illeti, a legutóbbi jelzések szerint az Aszad-rezsim fő nemzetközi támogatójának számító Oroszország álláspontja a legutóbbi jelzések alapján kezd az Egyesült Államokéhoz közeledni. Erre utalt Mihail Bogdanov helyettes orosz külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozata, hogy a szír rezsim már nem sokáig bírja a harcot a felkelők ellen, de csütörtökön maga Vlagyimir Putyin elnök is, aki szerint Moszkvát inkább Szíria sorsa, semmint Aszad sorsa érdekli már. „Nem cél Aszadot mindenáron a hatalomban tartani. Az a cél, hogy az ország politikai erői maguk között döntsék el, mi történjék” – mondta Putyin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.