'A jobboldal történelmi győzelméről' ír a Le Monde

Forradalom történt a szavazófülkékben - idézte Orbán Viktort a Fidesz "elsöprő győzelme" kapcsán a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában.

A mértékadó liberális francia újság kiemelte, hogy Orbán számára történelmi változást jelent a részben még a volt kommunista államgépezetből származó szocialisták hatalmas veresége és a határon túli magyar kisebbségek védelmét, valamint a külföldi befektetőkkel szemben a "nemzeti preferenciát" képviselő jobboldal győzelme.
A Kelet-Európában példátlan méretű konzervatív forradalom szemszögéből nézve az MSZP nem egyszerűen az egyik párt a demokratikus versengésben, hanem a kommunizmus és a multinacionális cégek megszégyenített jelképe, amelyek előtt a szocialisták, liberális szövetségeseikkel karöltve, túl szélesre nyitották az ország kapuit - mutatott rá a Le Monde.

A lap idézi az Orbánhoz közelálló Granasztói György történészt, aki szerint a rendszerváltás utáni Közép-Európában Magyarország a leginkább privatizált ország, ahol szétverték az egészségügyet, az oktatást és az olyan állami infrastruktúrákat, mint például a vasút. A történész úgy véli, hogy a Fidesznek "nacionalista politikát kell folytatnia olyan erős gesztusokkal, mint például az állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak", de szociálpolitikára is szükség lesz. Granasztói szerint ezzel a két iránnyal lehet "a Jobbik követeléseit leszerelni".

Ez utóbbi párt "magába olvasztotta a Fidesz, nem kevés ideig Orbán által keltegetett, radikális jobboldali szárnyát, ahogy emlékeztetnek rá kritikusai" - fogalmazott a Le Monde.

A bécsi keltezésű írás felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a Jobbik 2007 óta az elvileg betiltott félkatonai Magyar Gárda körül szerveződött, Orbánnak meg kell majd erősítenie a rendőrséget azokon a vidékeken, amelyeket magára hagyott az állam, és vasmarkú belügyminisztert kell kineveznie.

A szerző szerint Orbánnak a médiatörvényre vonatkozó reformtervezete miatt az ellenzék a médiumok átszervezésétől tart. Nehezebb lesz viszont a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés beindítása, mivel a mozgástér korlátozott - hangsúlyozta a Le Monde, emlékeztetve arra, hogy 2008 végén csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 20 milliárd eurós hitele mentette meg az országot az államcsődtől.

"Lazítani kell majd egy kicsit a költségvetési szigoron, anélkül, hogy hagynánk elszállni az államháztartási hiányt, amely 2010-ben elérheti a GDP-arányos hét százalékot" - idézte a lap Navracsics Tibort, a drasztikus közigazgatási és államreformért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt várományosát. "És a Fidesz által megígért adócsökkentés? Vasárnap Orbán Viktor elsősorban Magyarország ezeréves történelméről beszélt" - zárta írását a Le Monde.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.