Ők a legbefolyásosabb nők a világon

Az első helyet Angela Merkel vitte el Hillary Clinton előtt, de a mérleg így is az Egyesült Államok javára billen. A listán szereplő százból ötvennyolcan amerikaiak.

Forbes magazin 2004 óta idén is elkészítette a világ legnagyobb befolyással bíró nőinek százas listáját. Az első tízbe bekerüléshez a politika vagy az internet volt a legbiztosabb út. Melinda Gatesen, a Microsoft alapítójának karitatív tevékenységéről ismert feleségén kívül a top tízben szerepel még az amerikai központi bankrendszer első női elnöke, Janet Yellen, A General Motors feje, Mary Barra, Christine Lagarde IMF-vezérigazgató, Dilma Rousseff brazil miniszterelnök, a facebookos Sherly Sandberg, a Google-tól a YouTube-hoz igazolt Susan Wojcicki, és még épp befért Michelle Obama.

Merkel most megelőzte Clintont
Merkel most megelőzte Clintont
Saul Loeb/Pool / Reuters

A 2015-ös listán vannak régi motorosok, akik már 11 éve folyamatosan szerepelnek a válogatásban. II. Erzsébet, Oprah Winfrey, Clinton és Gates is visszatérő vendégnek számít. Senki nem csinálja azonban olyan jól, mint Merkel, aki idén 10. alkalommal került fel a listára, és 9. alkalommal végzett az élen.

A listára tizenkilenc új nő felkerült idén, ami ugyanennyi kiesőt jelent. Többek közt Lady Gaga és Gisele Bündchen is kevesebb befolyással bír 2015-ben. Szép számmal akadnak azonban így is a showbiznisz képviselői közül, az újonc Taylor Swift mellett Beyoncé, Angelina Jolie, Shakira és Sofia Vergara.

Swift újonc, Obama viszont régi szereplője a listának
Swift újonc, Obama viszont régi szereplője a listának
Mario Anzuoni / Reuters

2015 januárjában 10 nő állt egy ország és 14 valamely kormány élén. A világ 1 826 milliárdosából mindössze 197 nő, vagyis a 11 százalékuk. A Szilícium-völgy vezető tisztségviselőinek pedig a kilenc százalékát teszik ki. Hazánkban még ennél is elgondolkoztatóbb a helyzet, mindössze egy hölgy került fel a Forbes 50 legbefolyásosabb magyart összegyűjtő – nemek szerint nem elkülönített – listájára. Ami az egész világot illeti, öt nő van a legbefolyásosabb ötven ember között, Merkellel az ötödik helyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.