Egy nő van az 50 legbefolyásosabb magyar között

A magyar üzleti élet ma is dominánsan férfiközpontú – derül ki a Top 101 Legbefolyásosabb üzleti döntéshozó című összeállításából. A listán az első 50 között mindössze egy nő, a Consequit tulajdonos-vezetője, Kósa Erika kapott helyet, míg a névsor második felébe is csupán öten kerültek be: Czakó Borbála, az Ernst & Young globális partnere, Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója, Király Júlia, a K&H Bankot birtokló belga KBC-csoport igazgatósági tagja, valamint Zwack Izabella, a Zwack Unicum résztulajdonosa, igazgatósági tagja.

A nőknél már csak a fiatalabb korosztály képviselőiből kerültek be kevesebben az legbefolyásosabbak közé. A túlnyomó többség bőven 50 feletti, a 40 alatti korosztályt mindössze Árvai Péter (Prezi) és Vinnai Balázs (Misys) képviseli az első 50-ben. Laptársuk, a Világgazdaság és a Marketing & Media magazin idén első alkalommal összesítette a hazai üzleti élet legbefolyásosabb személyiségeit. A listát egy szakértő zsűri állította össze. A zsűri munkájában olyan ismert és elismert szakemberek vettek részt, akik nemcsak jól ismerik az üzleti szereplők és az üzleti élet világát, hanem eddigi munkásságuk garancia is a hitelességre.

A szakértő grémium tagjai voltak ebben az évben: Chikán Attila, Fodor István, László Géza, Niklai Ákos, Straub Elek, Takács János. A listán szerepelnek azok a meghatározó magyarországi nagyvállalkozók, illetve a legnagyobb cégek első számú vezetői, akik a legnagyobb hatással vannak a hazai üzleti folyamatokra. A listán nem szerepelnek aktív politikusok, illetve az állami gazdaságirányítás szereplői. Ugyan az összeállítás élén két bankár, Csányi Sándor (OTP) és Spéder Zoltán (FHB) végzett, ám az élmezőnyben lévők így is a magyar gazdasági élet legkülönbözőbb ágazatait képviselik.

Így például az ötödik helyezett Garancsi István immár a Market Zrt. tulajdonosaként az építőipart, míg Hernádi Zsolt, a legnagyobb árbevételű magyarországi cég, a Mol első embere az energiaszektort reprezentálja. De ott vannak az élmezőnyben a legnagyobb magyarországi külföldi befektetők vezérei is, így Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria első embere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.