A tűzoltók is büntethetik a szórakozóhelyeket Romániában

A tűzvédelmi előírások szigorításáról döntött a román kormány, annak a péntek esti bukaresti tűzvészvésznek a hatására, amely több mint 30 emberéletet követelt és több mint száz embernek okozott súlyos sérüléseket.
A kedden hozott sürgősségi kormányrendelet felhatalmazza a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson, vagy működtetőit 100 ezer lejig (7 millió forintig) terjedő bírsággal sújtsa, ha nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat, és a közönség testi épségét veszélyeztetik. Eddig ezt csak a működési engedélyeket kiadó polgármesteri hivatalok tehették meg.

A kormány kedden egy olyan határozatot is elfogadott, amelynek alapján a hatóságok súlyos bírságot szabhatnak ki azokra a szórakozóhelyekre, amelyekben a látogatók száma több mint tíz százalékkal túllépi a működési engedélyben meghatározott maximális létszámot, a tűzrendészeti engedélyekben ugyanis a tömeg függvényében határozzák meg a vészkijáratok számát.
A keddi kormányülésen döntöttek arról, hogy áldozatonként 5000 lejes (350 ezer forint) gyorssegélyben részesítik a pénteki tűzvész áldozatainak családjait.

A bukaresti kormány egyébként már a háromnapos nemzeti gyászt hirdető szombati rendkívüli ülésén bejelentette, hogy ellenőrzési kampányt indít az éjszakai szórakozóhelyeken. A romániai klubok többsége azonban önként bezárt, egyes vállalkozók pedig bejelentették, hogy – a törvény által egyébként megkövetelt – vészkijáratokkal, füstérzékelőkkel és automata oltóberendezésekkel fogják felszerelni az általuk működtetett szórakozóhelyet.

Közben kedden 32-re emelkedett az áldozatok száma, miután reggel belehalt sérüléseibe egy súlyos légúti károsodással és testének több mint felén égési sérülésekkel kórházba került 28 éves lány. A Mediafax hírügynökség összesítése szerint a tűzvész 135 sebesültjét ápolják a bukaresti kórházakban, közülük 18-an vannak életveszélyes, 17-en pedig súlyos állapotban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.