A tüntetés felhagyására szólított fel a hongkongi főminiszter

Lőng Can-jing, Hongkong főminisztere arra utasította a demokráciapárti tüntetőket, hogy azonnal hagyjanak fel a demonstrációval, mivel a hatalmas tömeg folytatta a megmozdulásokat. Hétfő este tízezrek zárták le az utcákat, énekeltek és kántáltak.

A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy Peking hagyja jóvá a szabad választásokat a következő vezető megszavazásakor. Keddre az utcák viszonylag lecsendesedtek a BBC szerint, de a tömegek várhatóan ismét nagy számban jelennek majd meg a Kínai Nemzeti Ünnep előestéjén.

A hétvégén rendőrök könnygázt és paprikaspray-t is bevetettek, de a rohamrendőröket azóta visszavonták. A tüntetők ugyan erőszakosan nem léptek fel, de blokád alatt tartják a város kulcsfontosságú részeit, ami miatt néhány iskola és bank zárva tart.
A demonstrálók azt szeretnék, ha a jelenlegi vezető lemondana, Lőng azonban ezt visszautasította, mondván, hogy egy ilyen döntés visszalépést jelentene.

„ Bármilyen személyi változás az általános választójog bevezetése előtt csak annyit engedne Hongkongnak, hogy folytassa a Választási Bizottságon keresztül vezetőinek kiválasztását" – mondta Lőng.

A vezető arra is felszólította a diákokból és az Occupy Central mozgalom támogatóiból álló tömeget, hogy menjenek haza.

„ Az Occupy Central alapítói azt állítják, hogy ha a tüntetések feletti kontrollt elvesztik, akkor megállítják. Most arra kérem őket, hogy teljesítsék ígéretüket, amit a társadalomnak tettek, és azonnal állítsák meg ezt a kampányt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.