galéria megtekintése

Könnygázba fojtják a demokráciát

0 komment

NOL

Helyi idő szerint délután 5.28 perc: A helyzet gyorsan eszkalálódik. Rendőrök tucatjai vetnek be könnygázt a helyszínen, a tüntetők esernyőit veszik el, akik az első sorokban így próbálnak védekezni. A demostrálók barikádokat rombolnak, a rendőrség még több könnygázt engednek a levegőbe – írja a South China Morning Post.

A hongkongi rendőrök vasárnap elbarikádozták a város utcáit, hogy így állítsák meg a több ezer demokráciapárti tüntetőt a város kormányzati negyede előtt, miután szombat délután hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy kifejezze, nem akarja, hogy Peking beavatkozzon a szabad választásokba. Az Occupy Central mozgalom (teljes nevén Occupy Central with Love and Peace) tagjai műanyag köpenyeket és védőszemüvegeket viselnek, hogy így védjék magukat az rendőrök által bevetett paprikaspraytől. A Reuters szerint a rendőrök még egy nagy rajtaütést terveznek, hogy így megállítsák a tüntetőket abban is, hogy pénzügyi központokat vegyenek blokád alá, mielőtt hétfőn beindul az üzleti élet.

Békével és szeretettel jöttek, könnygázzal várták őket
Békével és szeretettel jöttek, könnygázzal várták őket
Bobby Yip / Reuters

A hétvégi Peking-ellenes tüntetések a leghevesebbek a nyáron kezdődött megmozdulások óta, amelyek augusztusban törtek ki, amiért Kína visszautasította, hogy a városállam szabadon választhassa meg következő vezetőjét 2017-ben.

A hétmilliós Hongkongot 1997-ben csatolták vissza Kínához. Anglia és Kína közti kétoldalú szerződés értelmében Hongkong nagyfokú autonómiát kap, az „ egy ország, két rendszer" jelszó alatt működik 50 évig, majd a város teljes egészében visszakerül Peking fennhatósága alá.

 

A város minialkotmánya szerint Hongkong saját jogi és pénzügyi rendszert működtethet, és kimondja azt is, hogy a különleges igazgatású terület végső célja az általános választójog bevezetése – erre azonban határidőt nem tűz ki. Jelenleg kormányzó áll a város élén, akit egy 1200 tagú bizottság választ meg és a pekingi kormány nevezi ki.

Nem mindenki a tüntetőket támogatja

A városállamban akadnak Pekinget támogató csoportok is, mint például „ A csendes többség Hongkongért", akik szerint a tüntetők veszélyeztetik a várost és csak káoszt okoznak. A Peking párti csoport is megtartotta a maga, Occupy Central ellenes kampányát, valamint a közmédiában kampányba is kezdtek, hogy elmondják, miért is rosszak a főként fiatalokból álló tömeg követelései. Kínai egyetemeken készült közvélemény kutatások szerint a diákok 46 százaléka nem támogatja az Occupy Central megmozdulásait, míg 31 százalékuk kiállt a mozgalom mellett – írja a CNN. Az üzletemberek tartanak attól is, hogy bármilyen kampányt a város pénzügyi negyedében károsíthatja Hong Kong hírnevét, ami az üzleti tevékenységeknek eddig biztonságos és stabil helyet biztosított.

Leung Csun-jing hongkongi kormányzó felszólította vasárnap a különleges közigazgatású övezet lakosait, hogy maradjanak távol az „illegális” tüntetésektől. Leung azt mondta a diákoknak, hogy a kormány rövidesen új konzultációsorozatot kezd a választási reformról - írja a Híradó.Hongkong vasárnap reggel ébredt arra , hogy a civil engedetlenségi mozgalom előrehozta eredetileg szerdára tervezett megmozdulását. A város központjában. a kormányzat épületénél utcai csatára került sor a nagy erőkkel kivonult rendőrséggel, akik évek óta első izben könnygázt is bevetettek a demonstrálók visszaszoritására.

Az Occupy Central egyik vezetője, Benny Tai hajnali két órakor jelentette be a döntést, mint a South China Morning Post irta, egyértelműen azzal a céllal, hogy a civil engedetlenség ráépüljön az egy hete tartó, békésnek indult, ám pénteken éjszaka már a rendőrséggel való összecsapásokba torkolló diáktüntetésekre. A rendőrök akkor még csak paprikasprayt vetettek be a kormányzat épületét elfoglalni próbálók ellen. A fiatalok nagy része szombat délután, majd vasárnap is gázmaszkokkal, esernyőkkel védekeztek a rendőrségi atakkal szemben. Még szombaton mintegy nyolcvan fiatalt őrizetbe vett és elhurcolt erőszakkal a hatóság. A diákok közül néhányan vasárnap hazamentek, mint a hongkongi lap tudni vélte, mert nem értettek egyet azzal, hogy a civil mozgalom átvegye az ő tiltakozó akciójuk vezetését. Mindazonáltal vasárnap reggelre tüntetők ezrei, a szervezők szerint 80 ezren foglalták el a törvényhozás épületéhez vezető főutakat. Benny Tai közölte, hogy „a civil elégedetlenségnek egy új szakasza kezdődik" a diákok és a demokráciát igénylő emberek összefogásával.

A hongkongi hatóságok hiába szólitották fel a tüntetőket a távozásra, a kormányzati negyed épületeinél a rendőrség kordonnal és barikáddal próbálta meg külön választva tartani az éjszakáról ottmaradt diákokat és az újonnan érkezetteket. Paprikaspray, majd könnygáz következett, a tömeg néhány száz métert hátrább húzódott, majd újra előrenyomult. A rendőrség Hongkongban utoljára 2005-ben vetett be könnygázt, akkor WTO egyik, a dél-koreai parasztokat sújtó rendelkezése ellen.

A szárazföldi Kina Hongkongot 1997-ben kapta vissza Nagy-Britanniától, ám a megállapodás értelmében „ az egy ország, két rendszer" lépett életbe, amelyben autonómiát garantáltak a különleges igazgatási területnek 50 évig, kivéve a külpolitikai és védelmi ügyekben. A hongkongi civil mozgalom idén nem hivatalos népszavazáson kezdeményezte a politikai reformot, igy a közvetlen vezető választás lehetőségét. Pekingben a Népi Gyűlés vezetősége augusztus végén igent mondott a hongkongi közvetlen választásra 2017-ben, de a jelöltállítás jogát egy 1200 fős bizottságra bízta, ami pekingi szűrőt jelent. A diákok szeptember 22-én hirdettek meg egy hetes békés demonstrációt, s most ehhez kapcsolódott az Occupy Central mozgalom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.