A török sajtó tudni véli, kik robbantottak Isztambulban

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet követte el az előző napi, öt halálos áldozatot követelő isztambuli öngyilkos merényletet a város egyik legforgalmasabb sétálóutcájában a Habertürk című tekintélyes napilap vasárnapi számának beszámolója szerint.
A Habertürk rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: az IÁ-val kapcsolatban álló Mehmet Öztürköt a térfigyelő kamerák felvételei alapján felismerte az apja, akit a támadás végrehajtójának azonosítása érdekében a hatóságok a délkelet-törökországi Gaziantep városból szombaton Isztambulba szállítottak. Később a nap folyamán a családhoz eljuttatott képsoroknak köszönhetően a rokonság többi tagja is megerősítette az elkövető személyét. A DNS-tesztre ezt követően került sor. Ennek eredményéről a lapnak nincs tudomása. A rendészeti szervek jelenleg az 1992-ben született Öztürk kapcsolataira igyekeznek fényt deríteni - írta az újság.

A Habertürk arra is kitért, hogy a török társadalom még a legutóbbi, múlt vasárnap Ankarában végrehajtott terrorakción sem tette túl magát. Akkor a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét.

Öztürk édesapja a Vatan című napilapnak azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. Az újság értesülései szerint a férfi fémgolyókkal kevert TNT robbanóanyagot használt a robbantáshoz.
Több török lap is a címoldalán közli azt a fényképet, amelyen egy két és fél éves kislány babakocsija látható üresen. A kislány, Asya a detonáció lökéshullámaitól a földre zuhant, súlyosan megsérült, meg kellett műteni. A kislány a szüleivel a dél-törökországi Adana városból eredetileg hétvégi kikapcsolódásként látogatott a török metropoliszba.

A vezető török kormánypárti napilap, a Sabah a közösségi médiát pánikkeltéssel vádolta, amiért az incidens után az oldalak felhasználói több felületen további isztambuli merényletekről szóló beszámolókat tettek közzé. Az újság szerint a terrorizmus célja a mindennapi élet káoszba döntése.

A legnagyobb ellenzéki napilap, a Hürriyet arra emlékeztetett, hogy az isztambuli német főkonzulátus terrorriasztás miatt csütörtök óta zárva tart. A diplomáciai külképviselet nyilatkozata értelmében a német biztonsági hatóságok korábban "konkrét és nagyon komoly" információk birtokába jutottak, amelyek arra utaltak, hogy támadás készül Isztambulban.
A Posta című napilap azt közölte, hogy a merénylet pillanatában összesen mintegy 600 civil és egyenruhás rendőr teljesített szolgálatot a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi).

A Cumhuriyet című kormánykritikus napilap beszámolt róla, hogy szombat délután és este Isztambulban sok bevásárlóközpont, forgalmas közlekedési csomópont és metrómegálló elnéptelenedett.

A Takvim című kormánypárti napilap úgy fogalmazott: az öngyilkos merénylő a szórakozóhelyeiről közismert sétálóutcát "csatatérré" változtatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.