A tizedik gyanúsítottat vették őrizetbe a párizsi merényletek kapcsán

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe csütörtökre virradóra Brüsszel Molenbeek negyedében a múlt havi párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban indított nyomozások keretében - adta hírül a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

A csütörtök reggel kiadott elfogatóparancsot követő rajtaütésben előállított belga állampolgárságú Ayoub B. a rendőrségi források szerint olyan terrorista csoporthoz tartozik, amely újabb támadások előkészítésén dolgozhatott.

Az 1993-as születésű Ayoub B. a tizedik gyanúsított, akit a Párizsban elkövetett terrortámadásokban való aktív részvétel vádjával tartóztattak le Brüsszelben. A fiatalembernek öt napon belül kell megjelennie az illetékes brüsszeli bíróságon, ahol fogva tartásának meghosszabbításáról vagy szabadon engedéséről döntenek - írta a belga napilap.

A csütörtöki rendőrségi akció keretében tucatnyi mobiltelefont foglaltak le, amelyek elemzését már megkezdte a rendőrség, fegyvereket vagy robbanószert viszont nem találtak - tette hozzá a napilap a szövetségi ügyészség tájékoztatására hivatkozva.

A Le Soir francia nyelvű belga napilap információi szerint a letartóztatásra a Bazarouj családnak otthont adó lakóházban került sor, amelyben a rendőrség november 15-én Salah Abdeslam tartózkodási helyét feltételezte. Az akkor tartott rajtaütés során nem találták az épületben az azóta is nagy erőkkel keresett, a párizsi terrortámadások kitervelőjének tartott Salah-t.

A 22 éves Ayoub Bazarouj kábítószer-birtoklás és lopás miatt már ismert volt a hatóságok előtt. A lap beszámolója szerint nagy létszámú családból származik, amelyben - rendőrségi információk szerint - a legtöbben szélsőséges nézeteket vallanak.
A Bazarouj családból többen is csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. Kilenc hónappal ezelőtt Ayoub 15 éves öccse és 23 éves bátyja, majd egyik, 32 éves lánytestvére is Szíriába távozott három és öt éves gyermekével.

A párizsi terrortámadások idején Ayoub, és testvére, Mohamed Belgiumban tartózkodott, míg egyik bátyjukat, Youssefet a párizsi támadások éjszakáján egy étterem teraszán ülő vendégekre géppisztollyal tüzet nyitó három elkövető egyikének tartják - írta a belga napilap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.