A segélykiáltásokat követve mentik a túlélőket

Jelenleg is folyik a mentés abban a pakisztáni üzemben, amelynek épülete szerdán omlott a munkásokra. Húszan meghaltak, és egyes becslések szerint akár 200 ember is az épület romjai alatt ragadhatott.

Nagy erőkkel folyik a mentés, amelynek keretében eddig több tucat embert sikerült kiásni a romok alól. A műanyagszatyrokat gyártó üzem szerdán omlott össze Lahor egy külvárosának ipartelepén. Az üzem alsó két emeletén munkások dolgoztak, amíg a harmadik szintet építették. 

Legalább húsz halálos áldozata van eddig a balesetnek. A hatóságok elsőként azokon a részeken távolítják el a törmeléket, ahol a hangok és a segélykiáltások hallatszódnak.

A törmelék alatt rekedt munkások egyikének, Liaqat Alinak sikerült felhívnia egy tévécsatornát a mobiltelefonjáról. "Az első emeleten dolgoztunk, mikor ránk szakadt a tető" – mesélte. "Hallom a munkagépek zaját, és ez reményt ad, hogy élve kijutok innen."

Többrétegnyi tégla, beton és szétroncsolt fémrúd maradt csupán a négyszintes gyárból. A törmelékhalmok között gépek és a szatyorhoz használt műanyag szalagok kupacai bukkannak ki.

Mohsin Raza / Reuters

Elnézve a pusztítást, nehéz elképzelni, hogy bárki életben maradhatott az összeomlott épület alatt. Az egyik mentést végző munkás azonban elmondta, hogy hangokat és mozgást hallottak, így még mindig van remény rá, hogy élve kerülnek elő a szerencsétlenül járt munkások.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy miért omlott össze az épület. Pakisztánban az épületbiztonsági előírások enyhébbek a szokottnál. Egyes elképzelések szerint a térségben két hete történt földrengés vagy a gyár konstrukciós hibája okozhatta a tragédiát.

Az áldozatok rokonai a közelben gyűltek össze. sokan közülük órákat várnak arra, hogy halljanak valamit a szeretteikről.

BBC helyszínen tartózkodó tudósítójának az egyik nő elmondta, hogy négy fia dolgozott az üzemben. Közülük hármat már megtaláltak a mentőalakulatok, azonban a legkisebb, aki mindössze 14 éves, még nem került elő a romok alól.

A mentést végző csapatok szóvivője, Jam Sajjad Hussain szerint 200-an maradhattak az épület alatt. Más források 150-re teszik a szerencsétlenül járt munkások számát.

Darukkal és markolókkal takarítják a helyszínről a törmeléket. A mentésben a hadsereg is részt vesz. Eddig 98 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, őket kórházban ápolják, mondta el Hussain a BBC-nek. Elmondása szerint azért nincs pontos adat a gyárban dolgozók számáról, mert a tulajdonos és az adminisztratív személyzet is az épületben rekedt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.