A mumbai robbantás elkövetője Ausztriában kért menekültstátuszt

Decemberben tartóztatták le Ausztriában azt a terroristát, akinek kapcsolata volt a novemberi párizsi merényletek elkövetőivel. Ugyanez a férfi valószínűleg részt vett a 2008-ban Mumbaiban elkövetett bombamerényletekben is, amelyek 164 ember életét követelték.

A 34 éves Muhammad Ghani U.-t Salzburgban tartóztatták le az Iszlám Állam egy algériai harcosával, a 28 éves Adel H.-val együtt. A férfi azért vált gyanússá, mert két másik, terrorizmussal gyanúsított személlyel együtt érkezett Európába. A két másik férfi novemberben követett el öngyilkos merényletet Franciaországban - írja a Local.

Mindkettőjüket menekültként vették nyilvántartásba Ausztriában, majd mindkét gyanúsítottat terrorista akcióban való részvétel vádjával tartóztatták le. 

Sunday Times által hivatkozott forrás szerint Muhammad Ghani U. valószínűleg a pakisztáni terrorszervezet, a Lashkar-e-Taiba veterán bombakészítője. A Lashkar-e-Taiba, egyike Dél-Ázsia legnagyobb és legaktívabb terrorszervezetének, amely a mumbai robbantásokat magára vállalta.

2008 novemberében 12 összehangolt lövöldözés és bombamerénylet rázta meg Mumbait. A támadások négy napig tartottak, az egyik merénylőt később felakasztották. A bombakészítő azóta csatlakozott az Iszlám Állam csapataihoz, amelyeket Európába küldtek harcolni, hogy további támadásokat hajtsanak végre.

A férfi ugyanabban a csónakban kelt át a Földközi-tengeren, mint a két párizsi merénylő. A görög hatóságok le is tartóztatták őket, miután észlelték, hogy a 4000, az Iszlám Állam által ellopott útlevél egyikét használták. Októberben azonban szabadon engedték, így folytatta az útját Európa közepe felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.