Mészárlás Mumbaiban - megmenekültek a magyarok

Legkevesebb száz halottja és majdnem háromszáz sérültje van a szerdai támadásoknak, amelyek az indiai Mumbaiban (Bombay) történtek szerda éjjel. A rendőrség még mindig nem ura a helyzetnek, bár a Taj Mahal szálloda ostroma a BBC szerint már véget ért. A fegyveresek legkevesebb hét helyszínen intéztek fegyveres és pokolgépes támadást. Sokáig úgy tűnt, hogy magyar sérültje is van a támadásoknak, de a fideszes EP-képviselő Glattfelder Béla és munkatársa is megmenekült.

Legutolsó információk szerint százegy halottja – köztük legalább hat külföldi –, és közel háromszáz sebesültje van a tegnap este Mumbaiban történt támadássorozatnak. A BBC beszámolója szerint a patinás Taj Mahal luxusszálloda ostromja véget ért, bár az épületben még lehetnek fegyveresek. A rendőrség különleges egységei csak nemrég hatoltak be az épületbe, ahol a hírek szerint túszokat – köztük izraelieket – tartottak fogva a terroristák.

Az indiai rendőrség közben fotókat mutatott be a feltételezett merénylőkről, akik közül többet tűzharcban megöltek, néhányukat pedig letartóztatták. Az indiai média továbbra is egy eddig ismeretlen szervezetet, a Dekkáni Mudzsáhideket gyanítja a merényletek elkövetőjeként, a hatóságok ezt azonban még nem erősítették meg. India legnagyobb városában az iskolák és a tőzsde ma zárva maradtak, a helyieknek pedig azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon.

A támadások helyi idő szerint szerda este fél tíz után kezdődtek, összehangolt módon. A húszmilliós Mumbaiban, amely India gazdasági központja, a támadók ötcsillagos szállodák és idegenforgalmi nevezetességek előtt, valamint egy pályaudvar előtt nyitottak tüzet. Televízióállomások értesülései szerint lövöldözés volt a patinás Café Leopold étteremnél, valamint egy kórháznál is. Pokolgép robbant a repülőtér közelében és levegőbe repült egy benzinkút a belvárosban.

Megölték a mumbai rendőrség antiterrorista osztagának vezetőjét is közölték az indiai tévécsatornák. A terroristák közül is többen életüket vesztették. A tűzharc sokáig tartott: még helyi idő szerint csütörtök hajnalban is robbanások hangja hallatszott az indiai nagyvárosban.

Szemtanúk szerint az Oberoi nevű luxusszálloda halljában is lángok csaptak fel. Több sebesültet a Taj Mahal aranyozott poggyászszállító kocsijain toltak ki az épületből. A Reuters legfrissebb adatai szerint legalább 101 ember halt meg, a sérültek száma 280-nál is több. A beszámolókban folyamatosan nő az áldozatok száma, és miután a támadásoknak még nincs vége, az információkat ellenőrizni sem lehet megfelelően.

A magyarok megmenekültek

Nem esett baja a korábban sérültnek hitt magyar diplomatáknak, mondta lapunknak adott interjújában magyarország Új-Delhibe akkreditált nagykövete. Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő és munkatársa hátsó ajtókon keresztül jutottak ki a Taj Mahal szállodából, amelyet megtámadtak a terroristák. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy a magyar fiatalembert meglőtték, de később kiderült: csak rálőttek, nem találták el

- Én jól vagyok, megmenekültem - mondta Glattfelder Béla az MTI-nek. A fideszes képviselő hozzátette: a hírek szerint az európai parlamenti delegáció több tagja, köztük képviselők is még bent vannak a Taj Mahal Hotelben, és "nincsenek még biztonságban."

Egy jelentés szerint több európai parlamenti képviselő is azok között van, akik elbarikádozták magukat a Taj Mahal luxusszállodában.

A magyar tiszteletbeli konzul már a helyszínre utazott, hogy gondoskodjon a politikus biztonságáról. Csütörtökön az újdelhi magyar konzul is a helyszínre utazik. A helyzet jelenleg meglehetősen áttekinthetetlen, mert a támadások helyszíneit lezárták és a kórházak nem adnak felvilágosítást - húzta alá.

Szelestey Lajos az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hány magyar tartózkodik Mumbaiban. A Külügyminisztérium arra kéri az ott lévő magyarokat, jelentkezzenek a magyar nagykövetségen. A körülményekre való tekintettel a Külügyminisztérium egyelőre nem javasolja, hogy a magyarok Mumbaiba utazzanak - fűzte hozzá.

Túszejtés a Taj Mahalban

Nyugati túszok vannak a támadók kezén a Taj Mahal luxusszállodában - jelentette a CNN/IBN hírtelevízió, számukat 15-re becsülik. A Sky News brit televízió jelentése később már negyven túszról beszélt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylők brit és amerikai útlevéllel rendelkező személyeket kerestek. "Mindenkit akartak, akinek brit vagy amerikai útlevele van" - mondta egyikük. A szálloda hallja ég - tájékoztatott egy rendőrségi szóvivő. Egyelőre nem tudják, hány ember tartózkodik odabent. Jelentések szerint az első áldozatok között volt a hotel több alkalmazottja is.

Az amerikai kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy éppen most méri föl a túszhelyzetet, de nem tud róla, hogy amerikaiak is lennének a túszok között.

Az indiai hadsereg egységei állítólag megkezdték az épületek ostromát. A Táj Mahal szállodából robbanások és heves lövöldözés zaja hallatszik, a legfelső emeleten tűz ütött ki, és sűrű füstfelhő gomolyog a tető felett. A rendőrség későbbi közlése szerint négy fegyverest megöltek, kilenc feltételezett terroristát pedig őrizetbe vettek. A szállodákban ejtett túszok sorsáról egyelőre semmit sem tudni. 

Mahárástra állam miniszterelnöke csütörtökön tartott sajtóértekezletén közölte, hogy a helyzetet még mindig nem sikerült ellenőrzés alá vonni, a szállodákban még mindig kutatnak esetleges terroristák után.

Szemtanúk beszámolója szerint fiatal férfiak voltak a merénylők, és négy-öt fős csoportokban támadtak.

Ismeretlen szervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként

Egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsáhidek jelentkezett a merényletsorozat elkövetőjeként. A nevéből ítélve iszlamista szervezet hírközlő szerveknek küldött elektronikus levélben vállalta a legalább hét helyszínen - köztük a nyugat-indiai kikötőváros két patinás szállodájában, a Tádzs Mahal és az Oberoi szállóban - végrehajtott támadássorozatot a PTI indiai hírügynökség jelentése szerint.

(Forrás: MTI, Reuters, CNN)

Idős embert kísér egy rendőr a mumbai terrortámadás egyik tetthelyén, az indiai város pályaudvarának csarnokában. Hírek szerint 10-en haltak meg ezen a helyszínen
Idős embert kísér egy rendőr a mumbai terrortámadás egyik tetthelyén, az indiai város pályaudvarának csarnokában. Hírek szerint 10-en haltak meg ezen a helyszínen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.