A megaláztatás végét ígéri a radikális baloldali Sziriza vezetője

„Véget ér a nemzeti megaláztatás" – mondta a görögországi előrehozott választások előtt a befutóként emlegetett radikális baloldali Sziriza vezetője.
Alexisz Ciprasz győzelemre készül.
Alexisz Ciprasz győzelemre készül.
Yannis Behrakis / Reuters

„Hétfőn véget ér a nemzeti megaláztatás. Megszűnnek a külföldről érkező parancsok" – mondta tegnap este a görög fővárosban több ezer támogatója előtt Alexisz Ciprasz pártvezér. „Kérjük, hogy adják meg az első esélyt a Szirizának, amely Görögország utolsó lehetősége lehet" – kérte a választókat a mérnök végzettségű politikus, akinek pártja jó eséllyel nyerhet a vasárnapi választásokon. Szakértők szerint azonban nem lesz képes önállóan kormányt alakítani, és nehéz lesz koalíciós partnert találnia. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Sziriza 5,3 százalékkal vezet a kormányfő pártja, a jobbközép Új Demokrácia előtt – írja a BBC.

Mint azt korábban írtuk, Alexisz Ciprasz pártvezér korábban radikális kijelentéseivel szerzett magának hírnevet – egyebek között azt vallotta, hogy ki kellene lépni az euróövezetből és fel kellene mondani az EU/IMF-megállapodást –, retorikája azonban a választások közeledtével némileg finomodott. Már „csak" arról beszél, hogy kormányfőként felhagyna a megszorításokkal, amelyek szétrombolják a görög társadalmat, a válság előtti szintre emelné vissza a minimálbért, és tárgyalásokat kezdene az államadósság átütemezéséről.

Több ezren biztosították támogatásukról Cipraszt a választások előtti athéni gyűlésen.
Több ezren biztosították támogatásukról Cipraszt a választások előtti athéni gyűlésen.
Marko Djurica / Reuters

A BBC helyszíni tudósítója szerint a válság és megszorítások sújtotta országban sokan hajlandóak megadni Ciprasznak azt a bizonyos esélyt, mivel úgy vélik, hogy a jelenleginél már nem lehet rosszabb a helyzet. Azonban továbbra is akadnak, akik aggodalommal tekintenek a futballrajongó pártvezérre, akinek győzelme esetén elmérgesedhet a viszony az euróövezet többi országával. 

Nyugat-Európában több okból sem rajonganak Ciprasz csapatáért. Eddig 240 milliárd eurót öltek bele Görögország megsegítésébe, erre a Sziriza a hatalmas adósság átütemezését, sőt egy részének elengedését sürgeti. A pénzügyekért felelős EU-biztos, Pierre Moscovici a Financial Times brit üzleti napilapnak korábban úgy nyilatkozott: „Az adósság vissza nem fizetését mérlegelni szerintem öngyilkos dolog."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.