galéria megtekintése

Guevara rajongójától retteg az EU

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Bár az európai vezetők nem győzik ijesztgetni a görög szavazókat, jó eséllyel a Sziriza nyeri az előrehozott választást januárban. A radikális baloldali párt hatalomra kerülése átértékelheti mindazt, amit a megszorításokról most az Európai Unióban gondolnak.

– Tovább segítjük Görögországot, ha a reformok útján marad. Ha más utat választ, akkor nehéz lesz – ezzel a nyílt fenyegetéssel figyelmeztette a görög közvéleményt Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, miután Athénban bejelentették, január végén előrehozott választást tartanak. A választásra azért figyelnek Európa-szerte, mert a felmérések szerint a radikális baloldali Sziriza számíthat a legtöbb szavazatra, márpedig Alexisz Ciprasz pártvezér a legszívesebben kilépne az euróövezetből, és felmondaná az EU/IMF-megállapodást.

Alekszisz Ciprasz integet egy novemberi madridi nagygyűlés vendégeként
Alexisz Ciprasz integet egy novemberi madridi nagygyűlés vendégeként
Juan Medina / Reuters

Vagyis ma már nem lépne ki, és nem is mondaná fel, de a legtöbb európai politikusban ezek a korábbi kijelentései ragadtak meg. A negyvenéves Ciprasz tényleg szeret hangzatosan fogalmazni, ám ahogy mind közelebb kerül a hatalomhoz, a mondandóját is finomítja. Már „csak” arról beszél, hogy kormányfőként felhagyna a megszorításokkal, amelyek szétrombolják a görög társadalmat (ebben igaza van), a válság előtti szintre emelné vissza a minimálbért (erre úgysem lenne pénze), és tárgyalásokat kezdene az államadósság átütemezéséről (ezt sok gazdasági szakértő elkerülhetetlennek tartja).

 

A görög politikai élet népszerű fenegyereke, Ciprasz 2008-ban lett a Sziriza vezére, és egy évre rá a parlamentbe is beválasztották. A baloldali és zöldpárti mozgalmakból összekovácsolt Sziriza egy ideig nem sok vizet zavart, a 2012-es választáson viszont a második legnagyobb pártként robbant be a törvényhozásba. Sokat segített a gazdasági válság és a hagyományos politikai mozgalmak hanyatlása is, de a siker igazi kovácsa maga Ciprasz volt. Fiatal, karizmatikus, semmi köze a Görögországot irányító gazdag és korrupt politikusdinasztiákhoz, s még a külseje is lazaságot sugall: mindig kigombolt nyakú ingben, nyakkendő nélkül jár.

– Szörnyű hazugságokat mondanak majd a Sziriza politikájáról és szándékairól – jósolta a mérnök végzettségű, futballrajongó pártvezér. Ha nem is mindig hazugságokat, de szörnyűségeket valóban gyakran emlegetnek a Sziriza kapcsán. A két nagy hagyományos párt, a görög kormánykoalíció jelenlegi tagjai (a jobbközép Új Demokrácia és a szocialista Paszok) azzal riogatnak, hogy Ciprasz hatalomra jutásával az országot kizárják az eurózónából.

Menjetek most! – üzenik a párthívek
Menjetek most! – üzenik a párthívek
Yorgos Karahalis / Reuters

Ezt az érvet gyengíti, hogy a gazdasági összeomlás szélére éppen a koalíció pártjai kormányozták az országot, így a választók jelentős része most már kipróbálna valami újat. Nyugat-Európában több okból sem rajonganak Ciprasz csapatáért. Eddig 240 milliárd eurót öltek bele Görögország megsegítésébe, erre a Sziriza a hatalmas adósság átütemezését, sőt egy részének elengedését sürgeti. A pénzügyekért felelős EU-biztos, Pierre Moscovici a Financial Times brit üzleti napilapnak úgy nyilatkozott: „Az adósság vissza nem fizetését mérlegelni szerintem öngyilkos dolog.”

S noha nem hivatalosan be szokták ismerni, hogy az EU/IMF-mentőcsomagért cserébe megkövetelt megszorítások – például Portugáliában vagy Görögországban – gazdaságilag nem bizonyultak túl hatékonynak, ellenben a társadalmi hatásuk a vártnál drámaibb, a nadrágszíjmeghúzás ma még tabutémának számít. Főként Németországban, ahol Angela Merkel kancellár már csak azért sem hajlandó enyhíteni az összeurópai költségvetési szigoron, mert Franciaország és Olaszország fölött is gazdasági viharfelhők gyülekeznek.

Persze nem eszik olyan forrón a kását: a január 25-i előrehozott választást a Szirizának meg kell nyernie (erre minden esélye megvan), és kormányt is kell alakítania (ez már nehezebb feladat). Ciprasz azonban harcos természet, és másokat is erre nevel: kisebbik fiának – Che Guevara emlékére – az Ernesto keresztnevet adta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.