A lengyelek orosz villámháborútól tartanak

Megnégyszerezi európai katonai kiadásait az Egyesült Államok, közölte az amerikai védelmi miniszter. Ötezer amerikai katona állomásozhat Magyarországon, Romániában és a balti államokban, a megfelelő fegyverzettel. A lengyelek már orosz villámháborútól tartanak.

Oroszországot tartja a legnagyobb fenyegetésnek az Egyesült Államok a biztonságára nézve – derült ki Ashton Carter amerikai védelmi miniszter beszédéből, melyben a 2017-es védelmi költségvetésre tett javaslatot. Ennek jegyében az USA jövőre hajlandó a jelenlegi 800 millió dollárnál négyszer többet, 3,4 milliárdot (940 milliárd forint) áldozni az európai katonai kiadásokra - idézi fel a Vasárnapi Hírek.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy Magyarországon, Romániában és a balti államokban forgó rendszerben körülbelül 5000 harcképes amerikai katona állomásozna, illetve fegyvereket és felszerelést is szállítanának a térségbe. A fokozottabb európai jelenlétet az afganisztáni és iraki kivonulás miatt felszabaduló összegekből akarják finanszírozni.

A Honvédelmi Minisztérium nem tudott az ügyben nyilatkozni, de orosz külügyi források azzal vádolták meg az Egyesült Államokat, hogy megsérti az Oroszország és a NATO közötti 1997-es egyezményt. Szerintük az Iszlám Állam jelenti az igazi veszélyt a nemzetközi biztonságra, Amerika mégis Oroszországot kiáltja ki közellenségnek.

Az USA nincs egyedül ezzel a nézőpontjával. A Jog és Igazságosság Pártja által vezetett Lengyelország  10 ezer főről 45 ezer főre növeli a keleti határain állomásozó fegyveres erőket, és paramilitáris csapatok létrehozását is támogatják - mint mondják, azért, mert számítani kell egy esetleges orosz villámháborúra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.