Tusk: Versenyt futunk az idővel, és nekünk kell nyernünk

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a schengeni övezet védelme a tét, ám versenyt futnak az idővel, miután „Németország, Svédország, Szlovénia és más EU tagországok egyoldalúan cselekedtek”.

Miközben csütörtökön délelőtt Horvátország átadta Szlovéniának a tiltakozó jegyzéket a szlovén-horvát határszakaszon felépített kerítés miatt, Máltán az Európai Unió és az érintett afrikai országok vezetői aláírták az Afrika megsegítésére hivatott uniós pénzalapot létrehozó dokumentumot.

A Malta Today értesülése szerint az akcióterv főbb pontjaiban is megállapodtak a tanácskozó politikusok. E szerint legalább tíz afrikai ország bevándorlási tisztviselőket küld Európába, hogy segítsenek azonosítani és igazolni az elutasított menedékkérők személyazonosságát, ezzel is meggyorsítva a kitoloncolás folyamatát.

Az EU tagországainak vezetői több ösztöndíjprogramot ígértek a tehetséges afrikai diákok számára, akik az Európai Unióban szeretnének tanulni, és vízumkönnyítést is biztosítanak majd számukra. Olyan kísérleti projektek meghirdetését vállalták, melyek a legális európai munkavállalásban nyújtanának segítséget az afrikaiak számára.

Az embercsempészbandák elleni hatékony fellépés érdekében pedig Nigerben felállítanak egy közös nyomozócsoportot is.

Nem mindenki elégedett

Macky Sall szenegáli elnök a találkozó után csalódottságának adott hangot. Mint mondta, az unió 1,8 milliárd eurós sürgősségi pénzalapja „nem elég egész Afrika megsegítésére”. Hasonlóan nyilatkozott Niger elnöke, Mahamadou Issoufou is. „Amire szükségünk van, az nem csak hivatalos fejlesztési támogatás ebben a formában, hanem a globális reform. A világgazdaságnak fairnek kell lennie. Több befektetésre lenne szükség Afrikában. A fejlesztési támogatás jól jön, de korántsem elegendő” - idézte az elnököt a Reuters.

A csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Donald Tusk kiemelte, hogy a német, szlovén és svéd lépések jól mutatják, milyen hatalmas nyomás nehezedik az Európai Unió tagországaira. „Schengen megmentése a tét, versenyt futunk az idővel, és nekünk kell nyernünk” - mondta Tusk.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök is arról beszélt, hogy a schengeni szabályokat újra kell gondolni, és hangsúlyozta, az, hogy néhányan kerítéseket és falakat emelnek a határon, nem oldja meg a problémát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.