galéria megtekintése

Erődemonstrációval kezdődött a kerítésépítés

2 komment


Veres Dóra

Pengésdrótot húzott fel a szlovén kormány Murafürednél és Rigoncénél. Az utóbbihoz közeli, a harmicai határátkelőhöz Zágráb különleges rendőri egységeket küldött szerda délután, mert szerintük Szlovénia horvát területre építette fel a határzár egy szakaszát. Közben az unió vezetői Máltán futnak ismét neki a válság közös rendezésének.

Öt kisbusszal érkeztek a határhoz a horvát különleges rendőri alakulat tagjai. Újságírók szerint azzal a szándékkal jöttek, hogy lebontsák a Rigonce közelében fekvő átkelőnél felhúzott szlovén drótkerítést. Ugyanakkor Ljubljana is rendőröket vezényelt ki az adott határszakaszra. Szemtanúk szerint nagyon feszült volt a hangulat, a konfrontáció szerencsére elmaradt.

Szerdán este Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár ismét hangsúlyozta, biztosan nem zárják le a teljes horvát–szlovén határszakaszt. Azt mondta: az intézkedés ideiglenes, egyelőre fél évre szól. A horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic szerint jobb lenne, ha a szlovénok a horvátok példáját követve regisztrációs központokat építenének. „Egyetlen kerítés sem tudja megakadályozni, hogy az emberek utat vágjanak maguknak" – idézi Ostojicot a Reuters.

Épül a szlovén kerítés, csakhogy a horvátok szerint az ő oldalukon
Srdjan Zivulovic / Reuters

 

Miközben Szlovénia megkezdte a kedden bejelentett kerítés építését, az Európai Unió és az érintett afrikai országok vezetői Máltán a migrációs kérdésekről és a válság kezeléséről tanácskoztak. A csúcs előtt Martin Schulz, az EP elnöke a dpa német hírügynökségnek arról beszélt, hogy az Európai Bizottság már elkülönített 1,8 milliárd eurót egy új Afrika-támogatási alap létrehozására. A tagállamoknak azonban a tervek szerint ugyanekkora összeget kellene felajánlaniuk, ám eddig csak töredékét adták össze a pénznek. Magyarország 189 millió forintot fizetett be az 560 milliárdos keretbe.

A befolyt összegből többek között támogatnák azokat az országokat, amelyek visszafogadják az unióba bejutott, illegális migránsnak nyilvánított embereket. Federika Mo­gherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a találkozó előtt hangsúlyozta, Európának és Afrikának együtt kell működnie, hogy megoldást találjanak a problémára. Mint mondta, Málta, mint az Afrikához legközelebbi uniós tagállam, tökéletes helyszín erre. „Ez egy sziget, és az itt élők tudják, hogy nem lehet kerítéseket felhúzni a tengerpartra".

Az ENSZ adatai szerint idén közel 800 ezer ember érte el Európát, az új életben reménykedők közül hozzávetőleg 150 ezren Eritreából, Nigériából és Szomáliából indultak útnak. Angela Merkel német kancellár érkezésekor az újságíróknak azt mondta, olyan akciótervről kell megállapodniuk, amely fel tudja venni a harcot az illegális bevándorlással, azonban több lehetőséget biztosít a legális bevándorlásra és a munkavállalásra Európában és Afrikában egyaránt. „A szegénységet és az átláthatatlanságot próbáljuk leküzdeni" – jegyezte meg.

David Cameron brit miniszterelnök az emberkereskedelem elleni fellépést sürgette, Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter pedig a gazdagabb országok fokozott tehervállalását szorgalmazta.A rekordszámú menekülttel már Svédország sem boldogul, szerdán este Anders Ygeman belügyminiszter bejelentette, csütörtöktől átmeneti időre visszaállítja határainak ellenőrzését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.