„Hűha, rossz gázkart húztam meg!” - ezek voltak a pilóta utolsó szavai

A TransAsia Airways ATR-t vezető pilóta a gép egyetlen működő motorját kapcsolta ki másodpercekkel a becsapódás előtt a februárban 43 ember életét követelő balesetben - áll a tajvani Repülésbiztonsági Tanács (ASC) csütörtöki jelentésében.

A dokumentumból kiderül, hogy a kapitány, Liao Jian-zong 2014. májusában megbukott a szimulátoros kiképzésen, részben azért, mert nem tudta pontosan, mi a teendő, ha kigyullad a motor felszállás közben.

„Hűha, rossz gázkart húztam meg!" - hallható a 41 éves Liao hangja a felvételeken másodpercekkel a becsapódás előtt. 

A felvételek tanúsága szerint fejetlenség uralkodott a pilótafülkében, ahogy a repülő két kapitánya próbálta visszanyerni uralmát a gép felett, aminek egyik motorja három perccel a repülés megkezdése után leállt.

Liao a működő motor gázkarját húzta meg, de tévedését úgy tűnik, nem fedezte fel, csak mikor már túl késő volt. Többször próbálta újraindítani a motort, mielőtt az elsőtiszt azt kiabálta: „Becsapódás, becsapódás, felkészülés a becsapódásra!"

Ezek voltak az utolsó szavak, amik hallhatóak a felvételen az ASC február 4-i baleset körülményeit vizsgáló jelentése szerint.

Másodpercekkel később a szinte új TR 72-600 - a fedélzetén 58 emberrel - kikerült néhány épületet, majd súrolt egy felüljárót és egy taxit, végül fejjel lefelé belecsapódott egy sekély folyóba Tajpejben.

15 ember élte túl a tragédiát, de mindhárom pilóta, a személyzet összes tagja és az utasok nagy része, összesen 43 ember életét vesztette. Ez volt a második TransAsia ATR baleset egy éven belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.