A horror éjszakája – szemtanúk a párizsi terrorról

Szerteszét heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be azok, akik látták vagy túlélték a péntek éjjeli párizsi merényletsorozatot. A párizsi történésekről folyamatosan jelennek meg felvételek a videómegosztókon és a közösségi médiában. 

Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe. „Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán.

„Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” – mondta el a Bataclan klubban történt lövöldözés szemtanúja, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.

„Mint egy véget nem érő horrorfilm” – nyilatkozta a történtekről az ABC Newsnak a merényletsorozat egyik túlélője.

„Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” – mesélte egy másik szemtanú. „Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

A francia lap újságírója személyesen látta a lövöldözést a La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

„Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” – mesélte a környék egyik lakója.

A francia–német labdarúgó-mérkőzés nézői nem estek pánikba, amikor a stadionnál történt robbanásokat hallották, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.

 

„Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint” – magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.

Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont, rendőrségi szirénákat hallottak, és futva hömpölygő tömeget láttak.

Egy magyar túlélő a Népszabadságnak is beszámolt a Bataclan klubban történtekről. Kövér Zsuzsa elmondta, az Eagles Of Death Metal párizsi koncertje jó buliként indult, fél 10-háromnegyed 10 körül minden rosszra fordult. „Próbáltunk megnyugodni, hogy nem történik semmi különös és minden rendben van” – mesélte Zsuzsa, aki barátja segítségével, egy vészkijáraton keresztül hagyta el a merénylet helyszínét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.