„A helyzet tarthatatlan” – Már azok is ezt mondják, akik várták a menekülteket

Az európai országok nem képesek befogadni még több menekültet – nyilatkozta Manuel Valls. Véleményével koránt sincs egyedül, Svédország és Norvégia is aggodalmának adott hangot.

Az Európai Unió külső határainak szigorúbb ellenőrzéséről beszélt Manuel Valls francia miniszterelnök a Süddeutsche Zeitungnak. Mint fogalmazott, „ha ez nem valósul meg, akkor a népek azt fogják mondani, le Európával”. Szóvá tette, hogy Európa nem bír el több menekültet, és megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak. Nem ő az első politikus, aki az utóbbi napokban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

A svéd szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven, aki még júniusban lapunknak is a bevándorlásban lévő lehetőségekről beszélt, kedden bejelentette, hogy megszigorítják a menekülteljárást. Öt hónappal azután, hogy azt nyilatkozta, a demográfiai helyzet romlása miatt szükség van a menekültekre, most arról beszélt, hogy Európa egyik legnyitottabb és legbefogadóbb állama nem bírja tovább a menedékkérők áradatát. „Minden kormányzati szervtől kapunk jelzéseket, hogy a jelenlegi szituáció nem maradhat így tovább. Ezért jelentősen csökkentenünk kell a Svédországba érkező menedékkérők számát” – mondta. „Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan” – fogalmazott Löfven.

A bejelentés a svéd kormány kisebbik koalíciós pártja, a Zöld Párt vezetőjét is megviselte. Åsa Romson miniszterelnök-helyettes elsírta magát a sajtótájékoztatón. Idén az előrejelzések szerint összesen 190 ezren érkeznek a skandináv országba, amely Németország után a második legnépszerűbb célpont a kontinensen. Csak az elmúlt két hónapban már nyolcvanezer menekültet fogadtak be, a migrációs ügynökség pedig már a múlt héten jelezte, nem tudnak több szállást biztosítani a menekülteknek.

A hírre a norvég miniszterelnök, Erna Solberg is közölte, hogy országa szintén szigorítja az ellenőrzéseket. „Egyrészt biztonsági okokból, másrészt pedig azért van erre szükség, hogy kontrollálni tudjuk, hány ember érkezik a kompokon” – nyilatkozta a norvég TV2-nek.

Eközben szerdán Angela Merkel német kancellár a Bundestagban tartott beszédében a nyitott ajtók politikáját védelmezte. Hangsúlyozta, egyszerű elszigetelődéssel nem lehet megoldani a menekültválságot. Mint mondta, a szíriai helyzet rendezése lehet a probléma megoldásának a kulcsa, melyben szükség van Törökország segítségére is. Úgy véli, az EU-nak pénzügyi támogatást kell nyújtania a Törökországban élő menekültek helyzetének javítására, és legális kontingensek befogadása révén át kell vállalnia a Törökországra nehezedő terhek egy részét – fejtette ki a német kormányfő, aki szerint a schengeni övezet tartós fennmaradásához a kvótarendszer szükséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.