A héja nekimegy Putyinnak

Egyesek szemében háborús uszító, mások szerint nagy ívű stratéga. Ami biztos: a magyar kormányfőt újfasiszta diktátornak nevező John McCain republikánus szenátornak a jövőben az eddiginél is nagyobb befolyása lesz az amerikai kül- és katonapolitikára.

A Pentagon vezetése? Ugyan már, arra gondoltam, hogy ismét elindulok a Fehér Házért – így tréfálkozott minap Stephen Colbert tévés show-jában John McCain. Az arizonai republikánus szenátor egy percig sem titkolta, a kezdetektől alkalmatlannak tartotta az amerikai védelmi tárca éléről nemrég lemondott Chuck Hagelt. Szerinte a Fehér Házban is olyan személyre van szükség, aki visszaállítja Amerika vezető szerepét a világban.

Igazi héja vagy a szabadság rettenthetetlen katonája?
Igazi héja vagy a szabadság rettenthetetlen katonája?
Jonathan Ernst / Reuters

A szenátusba először 1987-ben beválasztott, felmenői között admirálisokat felvonultató egykori pilóta azt jósolja: a 2016-os elnökválasztási kampánynak nem az egészségügy és nem is a gazdaság lesz a fő témája, hanem a külpolitika. Vlagyimir Putyin Oroszországának feltartóztatása és az Iszlám Állam elleni háború. Az utóbbit csak úgy lehet megnyerni, ha felfegyverzik a kurdokat, továbbá a Szabad Szíriai Hadsereget, s különleges amerikai erőket küldenek az iraki–szíriai hadszíntérre.

McCain igazi héja, egy letűnt korszak maradványa, akinek igazából kevés köze van a XXI. századi Amerikához – mondják róla ellenfelei, míg rajongói szerint a 78 éves konzervatív politikus, vietnami háborús veterán és egykori hadifogoly „a szabadság rettenthetetlen katonája”. Aki megmondta Barack Obamának: ha rendfenntartó erőket sem hagy Irakban, káoszba taszítja a vallási-etnikai ellentétektől szétfeszülő országot. – Igazam lett, remélem, az elnök még egyszer nem követi el ezt a súlyos hibát – nyilatkozta Obama 2008-as republikánus ellenfele a Euronewsnak.

A Kijevben gyakran megforduló, már tavaly decemberben a Majdanon tüntetőket buzdító szenátor azt gondolja: Putyin célja az Orosz Birodalom feltámasztása. Előbb a Krím, aztán Kelet-Ukrajna, s ha nem állítjuk meg, a következő fordulóban Moldovát gázolja le és kebelezi be. McCaint az sem zavarja, hogy Kijevben súlyos szélsőjobboldali figurákkal parolázik, s az amerikai hadfelszerelés olyan hírhedt egységnek jutott, mint az ultranacionalista önkénteseket felvonultató Azov-zászlóalj. Mivel szerinte az ukránok szabadságharcot folytatnak, a NATO-nak még több fegyvert kéne adnia az orosz invázióval és kelet-ukrajnai félkatonai erőkkel szembeszálló kormányhadseregnek.

Kijevben is megmondja. McCain szenátor Vitalij Klicskóval tavaly decemberben
Kijevben is megmondja. McCain szenátor Vitalij Klicskóval tavaly decemberben
Gleb Garanich / Reuters

Amikor január végén Budapesten járt, még becsomagolta az Orbán-kormánnyal szembeni bírálatát. A Krím annektálása, a kelet-ukrajnai háború mindent megváltoztatott. A 2015 januárjától a szenátus katonai bizottságát vezető, de a külügyiben is befolyással bíró McCain abban egyetért Orbánnal, hogy az Oroszország elleni szankciók nem sokat értek, hiszen Európa energiaellátása az oroszoktól függ. Magyarországot a Euronews-interjúban az oroszok által megfélemlített országnak nevezte. Bár nem tudni, hogy Orbán mit látott Putyin szemében, amikor január közepén Moszkvában aláírta a paksi szerződést, McCain korábban három betűt vélt felfedezni az orosz elnök tekintetében: K, G, B.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.