galéria megtekintése

McCain még egyszer a padlóra küldte Orbánt

Orbán Viktor elképzelése az új magyar „illiberális” államformáról ellentétben áll a NATO és az Európa Unió alapvető értékeivel is – írja az arizonai republikánus szenátor szerdán a Népszabadsághoz eljuttatott közleményében. McCain a közleményt egy nappal azután adta ki, hogy „újfasiszta diktátornak” nevezte a magyar miniszterelnököt. Budapest tiszteletet és bocsánatkérést várna tőle.

Helyi idő szerint szerda délután újra, ezúttal közleményben bírálta John McCain arizonai republikánus szenátor Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a magyar demokratikus intézményrendszer leépítéséért. A Népszabadsághoz eljuttatott közlemény így hangzik:

Idén januárban Orbán Viktor Budapesten találkozott John McCainnel. A nemzeti hősből gyorsan szellemileg leépült aggastyán lett
Idén januárban Orbán Viktor Budapesten találkozott John McCainnel. A nemzeti hősből gyorsan szellemileg leépült aggastyán lett
Miniszterelnöki Sajtóiroda – Botár Gergely / MTI

„Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra lépése óta Magyarországon antidemokratikus alkotmányos változtatásokat léptettek életbe, a bíróságok függetlenségét korlátozták, lecsaptak egyes civil szervezetekre, üldözik a civil szférát, a sajtó szabadságát megnyirbálták, és még sok más említhetnénk. Ezek a lépések az intézmények függetlenségének, illetve a fékek és ellensúlyok elvét fenyegetik, miközben ezek a demokratikus kormányzás alapkövei. Mély aggodalommal tölt el a demokratikus normák erodálódása Magyarországon.

Ezeket az aggodalmakat sokan osztják. A Velencei Bizottság egy 2013-as döntése szerint Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosításai a demokráciát és a jogállamiságot fenyegetik és ellentétben állnak az alaptörvénnyel és az európai normákkal, és azt a kockázatot hordozzák magukban, hogy negatívan befolyásolják az Európa Tanács mind a három alappillérét: a hatalmi ágak szétválasztását, amely a demokrácia egyik alapvető eleme, az emberi jogok védelmét és a jogállamiságot.

 

Az EBESZ és a Committe to Protect Journalists (CPJ) nevű civil szervezet egyaránt elítélte a magyar médiatörvényt, azt állítva, hogy a félelem légkörét teremti meg és öncenzúrához vezet, még azután is, hogy lényeges változtatásokat hajtottak végre rajta az Európai Bizottság panaszait követően. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője szerint a médiatörvényen történt változtatások csak hozzáadnak a kritikus vagy eltérő vélemények visszaszorítása miatt érzett aggodalmukhoz. Az Európai Központi Bank többször is figyelmeztetett, hogy az Orbán-kormány beleavatkozik a jegybank függetlenségébe, és felszólította, hogy tartsa tiszteletben a monetáris politikáért felelős szakemberek függetlenségét, illetve elítélte a kormány azon törekvéseit, hogy kirúgással fenyegessék a jegybank dolgozóit abban az esetben, ha szembemennek a kormány politikájával.

A múlt hónapban hat magyartól megtagadták a belépést az Egyesült Államokba korrupciós vádak alapján. André Goodfriend ügyvivő szerint a vízumtilalmat figyelmeztetésnek szánta, hogy a kormány vonja vissza azon lépéseit, amelyek fenyegetik a demokratikus értékeket, „negatív, csalódást keltő trendeket", illetve „a jogállamiság gyengülését, a civil társadalmat ért támadásokat és a transzparencia hiányát" említve Magyarországon.

A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, illetve a gazdasági, a civil és a vallási szabadságjogok tiszteletben tartása nélkül nemcsak nem elégséges, de veszélyes is. Ez együtt jár a szabadság erodálódásával, a hatalmi túlkapásokkal, etnikai megosztottsággal és gazdasági korlátozásokkal – és ezeknek mind tanúi lehettünk Magyarországon azóta, hogy Orbán hatalomra lépett. Orbán a lépéseit azzal indokolta, hogy az állam új modelljét akarja létrehozni, „illiberális demokráciát," ám ez az elképzelése szemben áll az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel. Ezeket a szövetségeket nem csak a demokrácia elvére alapozva hozták létre. E szövetségek alapja a jogállamiság, a személyes szabadságjogok védelme és az alapvető szabadságjogok is. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek mellett.”

Két nap alatt ez már a második alkalom, hogy McCain éles hangon bírálja a magyar miniszterelnököt. Kedden a republikánus politikus Orbánt „újfasiszta diktátornak” nevezte az Egyesült Államok új budapesti nagykövetéről, Colleen Bellről szóló szenátusi szavazáson, amivel hatalmas botrányt robbantott ki a két ország között. „Egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal" – mondta McCain, akit a 2008-as elnökválasztás előtt Orbán „a szó legősibb értelmében vett nemzeti hősnek, egy igazi karakternek" nevezett. Ez a kép az elmúlt huszonnégy órában radikálisan megváltozott. Magyar kormányzati körökben az „újfasiszta diktátor” kifejezést az „öregkori demencia" jelének tartják McCain részéről.

Az ominózus mondat

„Értem én, hogyan mennek a dolgok, de ott tartunk, hogy (van) egy nemzet, amely annak a szélén áll, hogy átengedje a szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba, és mi a »Gazdagok és szépek« producerét küldjük oda nagykövetnek.”

Angolul: „I understand how the game is played, but here we are, a nation that is on the verge of ceding its sovereignty to a neo-fascist dictator getting in bed with Vladimir Putin and we’re going to send the producer of ’The Bold and The Beautiful’ as the ambassador.”

Gulyás Gergely, a törvényhozási bizottság fideszes elnöke azt nyilatkozta: „A veterán szenátor vagy nem ismeri a neofasiszta jelző definícióját, vagy rövid időre elvesztette az józan ítélőképességét. A legkevesebb, hogy bocsánatkéréssel tartozik". Más kormánypárti politikusok arra emlékeztettek, hogy Kijevben, a Majdanon a republikánus politikus a Szvoboda nevű „zsidózó" szélsőjobboldali párt szónokával állt egy színpadon, és nem volt ennyire érzékeny.

– Azok, akik Amerikában értenek a térséghez, egyöntetűen és határozottan elítélik Orbán Viktor kül- és belpolitikáját, de túlzásnak tartják az „újfasiszta diktátor" kifejezést – nyilatkozta a Népszabadságnak az ügy kapcsán Charles Gati. A politológus professzor hozzátette, hogy a helyzet rendkívül súlyos, mert a miniszterelnök a 2008-as elnökválasztáskor McCaint támogatta Barack Obamával szemben. A befolyásos republikánus szenátor januártól a felsőház védelmi bizottságának elnöke lesz. Gati emlékeztetett, ő már sokszor figyelmeztetett arra, hogy a republikánusok adott esetben jóval keményebbek lesznek a külpolitikában, mint az Obama-adminisztráció. Azt a kormányoldal is elismeri, mindez rendkívül kínos. „Innen már nincs lejjebb" – mondják.

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben úgy nyilatkozott, McCain nem ismeri a magyarországi „ténybeli alapokat", holott az év elején Budapesten járt. Orbán Viktorral is találkozott. Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a hivatalába kérette André Goodfriend amerikai ügyvivőt, majd közleményben utasította vissza John McCain szavait. Goodfriend McCain kijelentésére a Twitteren reagált: „fontos tiszteletben tartani mások véleményét, de attól még nem kell egyetérteni vele" – írta.

Helyi idő szerint szerdán Marie Harf amerikai külügyi szóvivő több olyan kijelentéstől is elhatárolódott, amelyet McCain tett Magyarországgal kapcsolatban. Harf szerint – írja az MTI – „nem meglepő", hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain a magáénak vall. Egy pontosító kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta, „természetesen" ebbe a kategóriába tartozik a magyar kormányfőre vonatkozó „újfasiszta diktátor" kifejezés is.

Harf a sajtótájékoztatója során még nem tudott beszámolni arról, hogy mi volt a magyar kormány reakciója az ügyre. „Hisszük, hogy (Bell) nagyon jó nagykövet lesz, és örülünk a megerősítésének" – jelentette ki ugyanakkor Harf, aki szerint az új nagykövet nagyon megfelel az általa betöltendő poszt követelményeinek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.