Engedélyezték a moszkvai gyászmenetet

A moszkvaiak a gyilkosság helyszínén emlékeznek Borisz Nyemcovra. Az orosz főváros vezetése eközben a hatályos jogszabályok ellenére engedélyezte a vasárnapra meghirdetett ellenzéki gyászmenetet.
Alekszej Majorov, az orosz főváros regionális biztonsági főosztályvezetője bejelentette, hogy a gyilkosság miatt az ellenzék nem tartja meg vasárnap a válságellenes tüntetést a délnyugat-moszkvai Marjino nevű városrészben, ahova az engedélyt kapták, ellenben gyászmenetet hirdetett meg a központban.

A moszkvai hatóság így kivételt tett az ellenzéki rendezvénnyel, mivel a hatályos szabályozás szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló akciók lebonyolítására. Korábban Majorov azt nyilatkozta a LifeNews orosz kereskedelmi televíziónak, hogy a jogszabály alapján nem engedélyezhetik a főváros központjában az ellenzéki rendezvényt.

A vasárnapi gyászmenet a Kreml mellett lévő Kitaj Gorod nevű történelmi városrészből indul vasárnap, és a Moszkva folyó menti rakparton a Bolsoj Mmoszkvoreckij hídon keresztül, a gyilkosság helyszínéhez vezet. Onnan a résztvevők az utóbbi évek nagy ellenzéki tüntetéseinek helyszíne közelében lévő Malij Zamoszkvoreckij (Kis Moszkva) hídig folytathatják útjukat. Borisz Nyemcov az egyik fő szervezője volt a 2011-2014-es ellenzéki megmozdulásoknak.

Mindeközben folyamatosan vonulnak az emberek az éjszaka történt gyilkosság helyszínére. A tragédia politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit sokkolt. Neves ellenzékiek és Borisz Nyemcov egykori kormányzati politikustársai is megjelentek a helyszínen. Közöttük Anatolij Csubajsz volt orosz kormányfőhelyettes, Borisz Jelcin néhai orosz államfő hivatalvezetője, jelenleg a Rosznano nevű cég elnöke virágokat vitt a rögtönzött emlékhelyre.

A Kremlhez közeli hídon már nagy halom állt össze a virágokból. Csubajsz letérdepelt, úgy rótta le tiszteletét a gyilkosság helyszínén egykori harcostársa emléke előtt.

Borisz Nyemcovot a jövő kedden a Trojekurovszki temetőben helyezik örök nyugalomra. Azt megelőzően, aznap a Nobel-díjas Szaharov akadémikusról elnevezett központban vesznek tőle végső búcsút.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.