Az oroszoknak nem tetszik a Gazprom elleni EU-s eljárás

Megalapozatlanok az Európai Bizottság (EB) kifogásai – reagált a Gazprom szerdán az EB által ellene indított trösztellenes eljárásra. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az EU visszamenőlegesen alkalmazza a 2009-es energiacsomag elveit, ami elfogadhatatlan.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a Gazprom nyolc uniós tagállamban visszaél piaci erőfölényével - jelentette be a döntést Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa.

Szergej Kuprijanov, az orosz állami energetikai óriáscég szóvivője közölte, hogy fellebbeznek a bizottság döntése ellen. "A törvényes keretek között fogunk lépni" - mondta.

A Gazprom honlapján elhelyezett közleményben a cég tájékoztatási osztálya arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság által elfogadott közlemény csak egy szakasza a trösztellenes vizsgálatnak. Nem jelenti azt, hogy az orosz állami céget vétkesnek találták volna az Európai Unió monopolellenes törvényeinek megsértésében.

Az orosz óriáscég sajtóközleménye azt is hangsúlyozza, hogy a Gazprom szigorúan betart minden nemzetközi jogi szabályozást és azon országok törvényeit is, ahol a vállalatcsoport tevékenykedik. Az EU piacán érvényesített gázárképzési elvei pedig megfelel a piac többi szereplője, a termelők és exportőrök által alkalmazottnak.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanakkor az orosz vállalat területi korlátozások révén felosztotta a piacot, öt tagállamban tisztességtelen, indokolatlanul magas árakat szabott, valamint a Gazprom piaci erejével visszaélve, a gázszállítási szerződéstől független előnyöket, kötelezettségvállalásokat kért egyes tagállamoktól.

Magyarország, Csehország és Szlovákia esetében a bizottság megalapozottnak látja a gyanút, hogy a Gazprom a piac felosztásával, a földgáz továbbadásának tilalmával, határokon átnyúló áramlásának megakadályozásával gátolja a piaci versenyt, szembemenve az uniós jogszabályokkal. A bizottság közölte, a földgáz árának a kőolaj árához való rögzítése önmagában nem jogellenes, de ahogyan a gázszállítási szerződésekben alkalmazott olajár-indexálást ezeknek az országoknak az esetében alkalmazzák, tisztességtelen árazáshoz vezetett.

A Gazpromnak tizenkét hete van válaszolni a bizottság kifogásaira, amelyeket szerdán írásban küldtek el a cégnek. Ha a testület vádjai bizonyítást nyernek, akkor a 2013-ban 356 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító cégre az Európai Bizottság a cég bevételeinek akár 10 százalékát elérő bírságot is kiszabhat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai rádióműsorban teljességgel elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a 2009-ben Brüsszelben elfogadott uniós harmadik energiacsomag követelményeit az Európai Unió szerinte visszamenőlegesen érvényesíteni próbálta a korábbi projektekre, és ezek a kísérletek (most) folytatódnak az EU részéről. Ennek tudta be a mostani Gazprom elleni uniós trösztellenes eljárást is.

Lavrov azzal érvelt, hogy a Gazprom a hatályos szerződéseit az akkori uniós szabályozásnak megfelelve kötötte meg a partnereivel. Nem részletezte, milyen szerződésekre gondolt.

A harmadik energiacsomag az Európai Unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő. Tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezetékek tulajdonosai is legyenek, így megfosztotta a Gazpromot a monopolhelyzetétől.

Lavrov szerint a szabályozás visszamenőleges érvényesítése a Gazpromra azért sem fogadható el, mert az Európai Unió és Oroszország közötti 1999-es partneri és együttműködési megállapodás szerint a felek nem tesznek olyan lépéseket, amelyek az üzleti tevékenység feltételeit rontják, és ezt írják elő a több uniós állammal kötött kétoldalú beruházásvédelmi szerződések is.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy meggyőződése szerint lesz megállapodás az EU és Oroszország között, és a tervben lévő új beruházások megegyeznek Európa érdekeivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.