A FIFA új elnökéig ér az offshore-botrány

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnöke is szerepel a nemzetközi offshore-hálózatot leleplező, vasárnap este kiszivárogtatott Panama-iratokban – értesült a BBC.

Infantino még 2006-ban, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökeként írt alá egy szerződést két olyan vállalkozóval, akiket később vesztegetéssel gyanúsítottak meg. A kiszivárgott dokumentumok szerint Hugo and Mariano Jinkis az UEFA Bajnokok Ligája meccseinek közvetítési jogait vásárolta meg, majd rögtön tovább is passzolták háromszoros áron. Ez önmagában nem volna törvénytelen, és a Panama-iratok nem is sejtetik, hogy Infantino is érintett lenne a FIFA-t nemrég megrengető korrupciós botrányban. Árulkodó azonban, hogy az UEFA korábban hevesen tagadta, hogy üzleteltek volna bárkivel azon 14 ember közül, akit az FBI korrupcióval gyanúsított meg a közvetítési jogok kapcsán. Márpedig Hugo and Mariano Jinkis is köztük van.

Gianni Infantino
Gianni Infantino
John Vizcaino / Reuters

A BBC megkeresésére az Európai Labdarúgó Szövetség azt közölte, hogy a sportközvetítési jogokat nyílt pályázati eljárás során ítélték oda a legjobb ajánlattevőnek.

Hugo és Mariano Jinkis az FBI szerint a Cross Trading nevű offshore vállalkozás tulajdonosaiként éveken át dollármilliókkal vesztegettek meg dél-afrikai tisztviselőket, hogy olcsón megszerezhessék a regionális mérkőzések kizárólagos közvetítési jogait, amit aztán busás haszonnal adtak tovább.

Infantino neve is a Cross Trading egyik szerződésén szerepel, amely az equadori meccsek 2006–2009-es közvetítési jogairól szól. A vételár ez esetben 111 ezer dollár volt, a kiszivárgott iratok szerint a jogokat egy helyi tévécsatornának, a Teleamazonasnak adták tovább 311 ezer dollárért. További 28 ezerért vette meg a Cross Trading az UEFA Szuper Kupa közvetítési jogait, amit ugyanennek a tévécsatornának már 126 ezer dollárért adtak el. 

Vélhetően csak a jéghegy csúcsáról van szó: a folyamatosan nyilvánosságra hozott, irdatlan mennyiségű Panama-iratokban már a FIFA és az UEFA több jelenlegi és korábbi tisztviselőjének neve felbukkant gyanús offshore-üzletekkel összefüggésben – erről itt olvashatnak részleteket

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.