A sportvilágot is elérte a Panama-botrány

A sportvilágot sem hagyta érintetlenül a Panama-botrány: az iratokban több egykori és egy jelenlegi FIFA-tisztségviselő, az UEFA vezetőségi tagjai, valamint futballklubok és játékosok, például Lionel Messi neve is megtalálható.

Az argentin labdarúgót és édesapját egyébként Spanyolországban is adócsalással vádolják: a gyanú szerint a sportoló Uruguayban, Svájcban, Belize-ben és Nagy Britanniában bejegyzett cégek segítségével igyekezte elkerülni, hogy adóznia kelljen bizonyos bevételei után. Messi hétfőn közleményben próbálta megnyugtatni a szurkolókat afelől, hogy most sem csinált semmi törvénytelent: a kommüniké szerint ő és az iratokban szintén említett édesapja nem tárolt pénzt a panamai bankszámlán, s az inaktív volt.

Az iratokban mintegy húsz ismert – aktív és visszavonult – futballista neve lelhető fel, van köztük uruguayi, brit, brazil, svéd, szerb, holland és török nemzetiségű. Ott van köztük a Leicester City argentin támadója, Leonardo Ulloa és a korábbi chilei klasszis, Ivan Zamorano is. A labdarúgóklubok képviselői is foghatják a fejüket: fény derült például a Real Sociedad sajátos fizetési szokásaira, de érintett az olasz Internazionale és az argentin Boca Juniors is.

Az iratokban felbukkan Juan Pedro Damiani, a FIFA végrehajtó bizottsági tagjának neve is. Az uruguayi Damiani ügyvédi irodája dolgozott hét, korrupcióért elítélt FIFA-tisztségviselő cégének. Ez azért is különösen kínos, mert a nemzetközi labdarúgó-szövetség szövevényes korrupciós ügyeiben épp az etikai bizottságnak kellene „rendet tenni”. A dél-amerikai futballszövetség korábbi elnöke, FIFA-alelnök, Miguel Figueredo egyike volt annak a hét FIFA-tisztségviselőnek, akit a múlt év májusában letartóztattak Svájcban. A kiszivárgott dokumentumok alapján Damiani üzleti kapcsolatban állt Figueredóval. Jerome Valcke korábbi FIFA-főtitkár, valamint a felfüggesztett UEFA-elnök, Michel Platini neve is szerepel a Panama-dossziéban: előbbit egy jachtvásárlás, utóbbit pedig a Balney Enterprises nevű offshore-céggel való kapcsolata miatt vizsgálják.

 

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.