A fegyverembargó feloldását kéri Líbia

A 2011-ben kivetett fegyverembargó feloldását kérte Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), hogy felvehesse a harcot az Iszlám Állam (IS) és egyéb fegyveres csoportok ellen.

Mohammed al-Dairi líbiai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az embargó eltörlése segítene a kormánynak a hadsereg megerősítésében. Az ENSZ BT szerdai ülésén Egyiptom is támogatta Líbia törekvéseit, hogy a Moammer Kadhafi uralmának 2011-es megdöntése után hozott tiltást oldják fel.

Líbiában azért volt szükséges a fegyverembargó bevezetése, mert Kadhafi bukása után rivális törzsek és fegyveres csoportok próbálták megkaparintani a hatalmat. Az országban megjelent az Iszlám Állam szunnita radikális szervezet is, mely több brutális merényletet elkövetett.

Az IS líbiai szárnya a múlt héten huszonegy egyiptomi kopt keresztényt fejezett le. A kivégzésről videót is közöltek. Egyiptom válaszul a brutális akciókra légitámadásokat indított a dzsihadisták líbiai állásai ellen.

Dairi szerint határozott álláspontra van szükség a nemzetközi közösségektől, hogy fel tudják venni a harcot a terroristák ellen. A külügyminiszter hozzátette, ha nem segítik őket, azzal a szélsőségesek kezére játszanak.

Az egyiptomi külügyminiszter támogatja az embargó eltörlését, de csak azokban a térségekben engedélyezné, ahol a nemzetközileg is támogatott kormány van hatalmon. A külügyér egy tengeri blokád létrehozását is szorgalmazza, hogy így akadályozzák meg az illegális fegyverkereskedelmet.

Líbia és Egyiptom is visszatáncolt korábbi ENSZ-javaslatától, melyben azt kérték, hogy nemzetközi csapatok induljanak az IS líbiai állásai ellen - írja a BBC. A lap szerint a nyugati országoknak komoly fenntartásaik lesznek a fegyverembargó eltörlésével kapcsolatban, mert attól tartanak, hogy a fegyverszállítmányok a militáns csoportok kezére kerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.