A csodagyógyszer sem segített egy ebola-fertőzöttön

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ettől függetlenül engedélyezte a kísérleti ebolavakcinák használatát.
A döntés néhány órával azután született meg, hogy Madridban elhunyt az a 75 éves misszionárius, akit ebolafertőzéssel szállítottak haza, és aki szintén kapott a ZMapp nevű gyógyszerből. Ez az a korábban még csak majmokon tesztelt szérum, amelytől a két fertőzött amerikai szinte „csodával határos módon” lett jobban. A 33 éves Kent Brantly fél órával a szer beadása után sokkal jobban lett. Társa, Nancy Writebol csak a második dózis után kezdett javulni.
Az ebola az esetek 60-90 százalékában halált jelent a fertőzöttnek
Az ebola az esetek 60-90 százalékában halált jelent a fertőzöttnek
Afolabi Sotunde / Reuters

Szinte kezelésük megkezdése után azonnal hallatszottak olyan hangok, hogy Nyugat-Afrikába is kellene juttatni a szerből, hogy segítsen megállítani az immár 1031 halálos áldozatot követelő vírust. A járvány az első felbukkanása, 1976 óta még egyetlen kitörésekor sem végzett ilyen sok emberrel.

Ami a spanyol misszionáriust illeti, Miguel Pajares Libériában kapta meg a gyilkos kórt. A spanyolok a múlt csütörtökön elküldtek érte egy repülőgépet a nyugat-afrikai országba, hogy a hazájában kezeljék. A halálhíréről kedd reggel érkezett a bejelentés. 

Ám a három szer (köztük a ZMapp) még kísérleti stádiumban van, hivatalosan emberek nem kaphatnának belőle. Ám a WHO etikai bizottsága kedden nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy a jelenlegi körülmények között, ha bizonyos feltételek teljesülnek, akkor etikusnak tartja, hogy a nem bizonyított hatékonyságú és még ismeretlen mellékhatásokkal rendelkező gyógymódokat is felajánlják a betegeknek.

Pajares koporsója. A ZMapp sem segített
Pajares koporsója. A ZMapp sem segített
Juan Medina / Reuters

A WHO nem sokkal azután jelentette be a döntést, hogy a san diegói cég, a ZMapp úgy döntött: a kísérleti szerből küld Libériába, miután ezt hivatalosan kérte az ország elnöke, Ellen Johnson-Sirleaf. Ám ez nagyon kevés, a New York Times információi szerint három fő kezelésére elegendő szert küldtek.

A vérzéssel, lázzal járó, 60-90 százalékos halállal járó betegség most jelent meg először Nyugat-Afrikában. Szakértők szerint az első áldozat egy kétéves gyermek volt, aki tavaly december 6-án halt meg. Egy héten belül meghalt édesanyja, nagymamája és testvére is. Falujából, a guineai Guéckédou-ból terjedt el a vírus, melynek felbukkanását februárban jelentették a WHO-nak.

Jelenleg Sierra Leonét, Guineát és Libériát sújtja az ebola a leginkább, de már a 21 milliós nigériai metropolisban, Lagosban is felütötte a fejét a kór. Itt egyetlen libériai beteg tízet fertőzött meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.