Nyugat-Afrika is kap az ebolát gyógyító csodaszérumból

Úton van Libéria felé az a szérum, amelytől két ebolával fertőzött amerikai fél óra alatt jobban lett, a spanyol lelkész azonban, aki szintén megkapta, ma délelőtt meghalt. A szert korábban csak majmokon tesztelték.
A ZMapp névre keresztelt „csodaszérumot" azt követően küldték el Nyugat-Afrikába, hogy Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök külön kérte az Egyesült Államokat, segítsen kapcsolatba lépni a készítményt gyártó céggel – írja a BCC. A nyugat-afrikai országok közül Libéria az egyik legsúlyosabban érintett. Minden idők legsúlyosabb ebola-járványa eddig összesen 1848 embert fertőzött meg, és 1013-an haltak bele.
Nigériában ellenőrzik a beutazók egészségügyi állapotát
Afolabi Sotunde / Reuters

A készítményt gyártó Mapp Biopharmaceutical az AFP-nek elmondta, hogy a ZMapp már úton van Libéria felé, és a Nyugat-Afrikába küldött adagnak köszönhetően ki is merültek a készletei. A cég képviselője hozzátette, hogy nem kértek pénzt a szerért, sem most, sem a korábbi esetekben. Egyelőre nem tudni, hogy melyik nap érkezik meg a létfontosságú szállítmány, de az biztos, hogy az amerikai kormány egyik tisztviselője fogja átadni.

A CNN emlékeztet, hogy eddig nem létezett olyan vakcina, amely gyógyította volna az ebolát – a fertőzöttek között 90 százalékos a halálozási arány – ám a korábban csak majmokon tesztelt ZMapp szinte csodát művelt két fertőzött amerikaival, akik a szer beadását követően fél órával már jobban is érezték magukat, állapotuk pedig azóta is javul.

A ZMappet egy Libériában dolgozó spanyol misszionárius is megkapta a napokban, ám az El País értesülései szerint a madridi Carlos III kórház egyik elkülönített termében ápolt Miguel Pajares ma délelőtt meghalt. A 75 éves lelkészt múlt héten szállították Spanyolországba, akkor már nagyon le volt gyengülve és magas láz kínozta.

Spanyol források szerint az ebola végzett vele, de azt továbbra sem tudni, hogy hosszú távon milyen mellékhatásai lehetnek a ZMappnek, hiszen emberekre gyakorolt hatását még nem értékelték.

A libériai tájékoztatási miniszter hétfőn elmondta a BBC-nek, hogy tisztában vannak a kockázattal, ám nincs más választásuk „Az egyetlen alternatíva a halál" – nyilatkozta Lewis Brown.

A tesztfázisban lévő gyógyszer alkalmazása sok kérdést felszínre hozott: lehet-e egyáltalán ilyen készítményt használni, anélkül, hogy ismeretesek lennének a mellékhatásai? Miért pont ez a három beteg kapta meg, amikor oly sokaknak lett volna szüksége rá korábban? – emlékeztet a CNN. Szakértők többek között ezeket a kérdéseket járták körül hétfőn, az eredményeket ma közlik.

Mindeközben Elefántcsontpart bejelentette, hogy Szaúd-Arábiához hasonlóan szünetelteti az ebola által leginkább sújtott országokba – Guineába, Libériába és Sierra Leonéba – induló járatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.