A baloldal a jövőjét kockáztatja vele, a művészvilág imádja

A 40 éves angol színész-komikus és politikai aktivista, Russel Brand, aki nemrég még azt mondta, hogy nem érdemes szavazni a választásokon, mert a képviseleti demokrácia kiürült, a politikai elit végképp eltávolodott az emberektől, most ismét meggondolta magát.
Először a májusi általános választásokon tette le a garast a Munkáspárt akkori vezetője, Ed Miliband mellett, aki – hiába Brand rengeteg Twitter-követője – csúnyán kikapott a David Cameron vezette toryktól, és rögtön le is mondott.

A Tony Blair-féle, centrista-liberális gazdaságpolitikai elképzelésekkel már Miliband is szemben állt valamelyest, a párt legesélyesebb elnökjelöltje, Jeremy Corbyn azonban sokkal markánsabban baloldali politikai fordulatot hirdetett meg.

Corbyn nagyon megosztó jelölt, egy sokat idézett, nemrég publikált közvélemény-kutatásban róla mondták a legtöbben, hogy rontaná és azt is, hogy javítaná elnökként a Munkáspárt 2020-as győzelmi esélyeit. A pártelit kétségbeesve próbálja megállítani, szinte minden tekintélyes politikus felvonult már vele szemben, beleértve a Munkáspárt két legutóbbi miniszterelnökét, Blairt és Gordon Brownt is. Blair szerint a párt egyenesen a „megsemmisülést" kockáztatja Corbynnal.

Brand az online televíziós műsorában hosszan gúnyolódott ezen az apokaliptikus hangnemen, azon rémüldözve, milyen rémes és ijesztő lenne, ha például valamelyest visszaépülne a jóléti állam és mérséklődnének kissé az egyenlőtlenségek az Egyesült Királyságban. Corbyn ugyanakkor a párttagság és a fiatalok mellett nagy vonzást gyakorol a művészvilágra is: a nála nem kevésbé ellentmondásos Brand mellett például Ken Loach filmrendező és Brian Eno zenész is őt támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.